2024. április 20. - Tivadar

Ladányi Andrea prózai szerepben

Ladányi Andrea táncművész alakítja a főszerepet Az öreg hölgy látogatása című darabban a József Attila Színházban, Friedrich Dürrenmatt tragikus komédiáját január 13-án, vasárnap mutatják be, Zsótér Sándor rendezésében.
2008. január 11. péntek 15:13 - Hírextra
Ladányi Andrea az MTI-nek elmondta, hogy a főszerepet négy héttel a bemutató előtt kapta meg. "Az egyetlen, amire tudtam támaszkodni, hogy voltam már színpadon"- árulta el első prózai szerepéről az 1961-ben született, Liszt Ferenc- és Harangozó Gyula-díjas táncművész, érdemes művész.

Hozzátette, hogy ez a feladat, Claire Zachanassian alakjának megformálása másfajta jelenlétet és koncentrációt igényelt, amit eddig nem ismert. Itt tulajdonképpen a test meg sem mozdul. "Én csak azt ismertem, hogy a test hogy fejez ki érzéseket, mindenféléket", most pedig a szívnek meg a léleknek kell egyszer csak egy hangon megjelennie - érzékeltette a kétféle feladat közötti különbséget.

Ladányi Andrea kitért arra: nagyon nehéz volt felfedeznie, hogyan tud szöveget tanulni. "Már az elején mondtam, ne adjanak példányt, mert én egy verset sem tanultam meg az iskolában, úgyhogy itt sem fogok" - mondta, jelezve: a súgóra és Zsótér Sándor hangjára, illetve utasításaira támaszkodott.

Az előzményekről így számolt be: először kért Zsótér Sándortól pár nap próbaidőt; megbeszélték, három nap alatt eldöntik, hogyan tovább. Az első nap csak ketten voltak a rendezővel, a második nap már egyik darabbeli partnerével, Méhes Lászlóval, a harmadik nap pedig már az egész társulattal. "A negyedik napon azt mondtam, döntsön ő, mert én már nem akarok dönteni, átestem valamin, és onnantól már csak az ő bizalmán múlik, hogy szerinte én ezt meg tudom csinálni vagy nem"- mondta a rendezővel való együttműködésére utalva a táncművész.

Ladányi Andrea úgy fogalmazott: "az elején pusztító nehéz volt". "Erről, gondolom, egy életen keresztül fogok tudni beszélni, (...) egészen döbbenetes élményeim voltak. Pontosan úgy éreztem magam, mint húszévesen, amikor semmit nem tudtam a szakmáról és valamit nagyon meg akartam csinálni, csak nem voltak kapaszkodóim" - tette hozzá.

Szólt arról is, mennyire szereti Zsótér Sándor rendezéseit. "Egészen speciális, ahogyan ő rendez és dolgozik, én évek óta gyakorlatilag csak az ő munkáit szeretem, vagy fogadom be. Nézek mást is, de az, amit ő csinál, azzal azonosulni tudok. Nagyon intellektuális, nagyon szövegcentrikus és nagyon izgalmas, amit ő csinál" - mondta.

Ladányi Andrea arra a kérdésre, hogy a későbbiekben is vállal-e prózai szerepet, úgy nyilatkozott: ezt a jövő dönti el.

A művész a Győri Balett és a Montreali Balett szólótáncosa, s a Torontói Táncszínház balettmestere volt, Los Angeles és New York táncstúdióiban különböző stílusokat tanult. 1989-től a Helsinki Városi Színház szólótáncosaként tevékenykedett. 1993 óta dolgozik újra Magyarországon, általa gondosan válogatott, hivatásos táncosokkal, az ő vállalkozása az L. A. Dance Corporation elnevezésű együttes.

A József Attila Színház előadásában Ladányi Andrea és Méhes László mellett a további szerepekben többek között Vándor Éva, Ullmann Mónika, Szabó Kimmel Tamás, Háda János, Kocsis Judit, Blazsovszky Ákos, Sztarenki Pál, Friedenthal Zoltán lép színpadra. A díszletet Ambrus Mária, a jelmezeket Benedek Mari tervezte.

Friedrich Dürrenmatt (1921-1990) svájci dráma- és prózaírónak az igazi világsikert Az öreg hölgy látogatása című, 1956-ban megjelent darab hozta meg, amelyből 1964-ben film készült Ingrid Bergman és Anthony Quinn főszereplésével.

A tragikomédiát Dürrenmatt morálfilozófiai gondolatainak legfrappánsabb megfogalmazásának tartják, a darab a pénz mindenhatóságába vetett hit, a megalkuvás, a gátlásnélküliség, a manipuláció pontos rajza.

A történet szerint Güllen város lakóinak egyhangú életében a legnagyobb eseménynek a pályaudvaron minden nap pontosan áthaladó vonatok számítanak. Az egykor szebb napokat látott város polgárai segélyekből vegetálnak, s reménykedve várják a milliárdosnő, Claire Zachanassian érkezését. Az "öreg hölgy" visszatér szülővárosába, ahol a város polgárai, élükön a polgármesterrel, a pappal, a tanárral, a rendőrrel és a vegyeskereskedővel, ünnepélyesen fogadják.

A főszerepet olyan művészek formálták meg az elmúlt évtizedekben, mint Sulyok Mária, Ruttkai Éva, Psota Irén, Temessy Hédi, Molnár Piroska, Egri Kati, Hernádi Judit.

A József Attila Színház mostani bemutatóját eredetileg Galambos Erzsi főszereplésével hirdették meg a műsorújságokban. A szereposztás változásának okáról a teátrum nem nyilatkozott.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását