2024. április 23. - Béla

Új magyar film a mozikban

Jövő csütörtöktől vetítik a mozikban Bollók Csaba filmjét, az Iszka utazása című alkotást, amelynek díszbemutatóját hétfőn tartják Budapesten, az Uránia Nemzeti Filmszínházban - közölte a forgalmazó képviselője az MTI-vel.
2007. november 14. szerda 20:56 - Hírextra

Bollók Csaba drámája ez év elején, a 38. Magyar Filmszemlén megkapta a legjobb szerzői filmnek járó fődíjat.

Az alkotás azóta rangos európai, amerikai, ázsiai mozgóképes mustrákra kapott meghívást. A film díjat nyert Brüsszelben, a mexikói Monterreyben, Izland fővárosában, Reykjavíkban, Szarajevóban, továbbá a norvégiai Trondheimben. Az Európai Parlament Lux-díj szavazásán bekerült 2007 tíz legjobb európai filmje közé - olvasható az MTI-hez szerdán eljutattott közleményben.

Az összegzés szerint a Romániában forgatott dráma alapja egy Zsil-völgyi kamaszlány, Varga Mária sorsa. A lánnyal a filmet forgatókönyvíróként is jegyző rendező és a producer-színésznő, Csere Ágnes erdélyi utazásakor találkozott véletlenül, amikor egy vasúti átjáróban Marika a barátaival eldobált fémhulladék után guberált.

A filmesek úgy döntöttek, félreteszik minden tervüket: Mária és húga, Rózsika történetét filmesítik meg. A főszerepet Varga Mária és testvére játszotta.

A filmben Iszka (Varga Mária) egy kihalt bányásztelep szeméthalmai között vasakat gyűjtöget. Az átvevő apróval akarja kiszúrni a szemét, amit nem fogadhat el, otthon ugyanis jóval többre számítanak, kell a pénz italra. Miután üres kézzel kénytelen hazavonszolni talicskáját, alkoholista anyja alaposan ellátja a baját - a kétségbeesett és éhes Iszka erre megszökik otthonról.

Bányászokhoz csapódik, majd egy árvaházba kerül, ahol szeretik, rendesen etetik, nem akarják ütlegelni. Iszka mégis anyját választja, ám az intézetben társául szegődött fiútól, Mariantól (Marian Ursache) nem akar megválni. Együtt csavarognak, s azt tervezik, hogy a tengerhez vonatoznak. Marian azonban hiába várja a lányt a fülkében: Iszka búcsút vesz a kórházba került Rózsikától, majd a visszafelé úton két férfi magával viszi. A kamaszlány így tényleg eljut a tengerhez, de az emberkereskedők nem hagynak kétséget a felől, milyen sorsot szánnak neki.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását