2024. április 19. - Emma

Schengen: határon túli félelmek

Az MTI-nek nyilatkozó vajdasági és kárpátaljai magyar szervezetek egy része tart Magyarország schengeni csatlakozásától. Az ukrajnai és szerbiai magyar vezetők budapesti látogatásukkor nyilatkoztak a távirati irodának.
2007. szeptember 15. szombat 09:09 - Hírextra

Tóth Tivadar, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) frakcióvezetője továbbra is úgy véli, hogy a letelepedés nélküli állampolgárság megadása oldaná meg a délvidéki magyarok helyzetét Magyarország schengeni csatlakozása után.

A VMSZ nem támogatja a kishatárforgalmi megállapodás lehetőségét Magyarország és Szerbia között, mert ez a rendszer kettőszakítaná a vajdasági magyarságot. Üdvözölnék, ha megállapodás születne az EU és Szerbia között a vízummentességről, de rendkívül kicsi annak az esélye, hogy ez a közeljövőben megtörténjen. Szerbia ugyanis egyelőre nem tudja teljesíteni a feltételeket - mondta az MTI kérdésére Tóth Tivadar.

 
Kovács Miklós, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke szerint a kishatárforgalmi megállapodás alkalmas lehet arra, hogy enyhítsen a schengeni szigorítások okozta sokkon, de borúlátó, hogy meddig működhet ez hosszabb távon, a gyakorlatban. A KMKSZ elnöke nem tartja valószínűnek, hogy Magyarország 30-50 kilométerre a határtól egy új "védvonalat" építene ki.
Dupka György, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség alelnöke azt mondta: pártja üdvözli a magyar kormány gyors és határozott lépéseit, elégedettek az eddig elért eredményekkel. A politikus hangsúlyozta: a kárpátaljai magyarság nyolcvan-kilencven százaléka kedvezményeket élvezhet majd a kishatárforgalmi megállapodásnak köszönhetően.


Göncz Kinga magyar külügyminiszter szerdán jelentette be, hogy Magyarország és a térség többi új uniós tagállama is felkészült a schengeni csatlakozásra. Magyarország komolyan lobbizott azért, hogy olyan megállapodás szülessen az Európai Unió és Ukrajna, valamint az EU és Szerbia között, amely a kötelező vízumdíjat alacsonyabban szabja meg, mint az uniós követelmény, a csökkentett díj 35 eurót jelent majd - hangsúlyozta a miniszter

.
A megegyezésbe a kishatárforgalmi megállapodások lehetősége is bekerült.
Ukrajnával már lezárta a kishatárforgalmi tárgyalásokat Magyarország, jelenleg az Európai Bizottság előtt van az anyag. A bizottság várhatóan a megyéket fogadja el határvonalként, tehát az országhatártól ötven kilométeren belüli települések a megállapodás hatálya alá esnek majd.
Szerbiával egyelőre még kérdéses, hogy lesz-e ilyen megállapodás. Magyarország dolgozik azon, hogy az Európai Unió tárgyaljon Szerbiával egy vízummentességi megállapodásról.


Magyarország schengeni csatlakozása után díjmentes vízummal utazhatnak majd a két szomszédos országból egyebek mellett a nyugdíjasok, a gyerekek, a fogyatékosok és az orvosi kezelésben részesülők. Az igénylők legalább fele kaphat majd díjmentesen vízumot.
Magyarország célja az is, hogy az úgynevezett nemzeti vízumot minél többen kaphassák meg. Ennek megszerzése bonyolultabb folyamat, viszont tartózkodásra jogosít Magyarországon, és a schengeni zónán belül szabadon lehet utazni vele.


A Fidesz szerint a kormánynak olyan megoldást kell találnia, hogy Magyarország schengeni csatlakozása után a határon túli magyarok anyaországba utazása ne nehezedjen meg a korábbiakhoz képest.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását