2024. április 23. - Béla

Turistaút a nácizmusba

"Kíváncsi Hitler Münchenjére?" Néhány évvel ezelőtt ez a mondat még elképzelhetetlen lett volna. Ma turisták százait vonzza.
2007. szeptember 15. szombat 09:18 - Hírextra

Egy történelmi látnivalókra szakosodott német turistairoda vezetője szerint nagy mértékben megnőtt az érdeklődés a nemzeti-szocializmus története iránt. Nem revízióról, vagy rehabilitációról van szó, hanem inkább arról, hogy a fiataloknak könnyebb a kapcsolatuk a múlttal. Könnyebben közelítenek a régebbi tabutémákhoz és könnyebben demitizálják a múlt árnyait. Még romantikus komédiák is születnek a témáról, mint az Auschwitz-ról szóló Robert Thalheims-darab, az Aztán jönnek a turisták - írta a Corriere della Sera című olasz napilap.

A történelmi túra a Feldherrnhallétól indul, ahol 1923 november 8-án megbukott Hitler puccskísérlete. A falon egy világosabb folt jelzi annak a táblának a helyét, amelyet annak idején az elesett barnaingesek emlékére raktak fel. Aki előtte elment, annak náci üdvözlésre kellett lendítenie a karját. Majd következik a Königsplatz, illetve ami belőle megmaradt, a Becsület Templomának gazzal benőtt alapja. Ott rendezték a nagy náci gyűléseket. Utána jön a Hofbrauhaus, a söröző, ahol 1920-ban Hitler ismertette a Nemzeti-szocialista Párt programját, valamint a Sterneckerbrau, ahol az első irodája volt.

A náci múltba tett séta utolsó állomása a Führerbau, ahol 1938-ban Neville Chamberlain brit és Edouard Daladier francia miniszterelnök aláírták a müncheni egyezményt.

A programban résztvevőket ezután elviszik egy másfajta emlékhelyre, a Ludwig Maximilians egyetemhez, ahol a Fehér Rózsa illegális antifasiszta szervezet militánsai, köztük a Scholl-testvérek Hitler elleni felkelésre szólító röpiratokat osztogattak, majd a Szent Jakab téri zsinagógához, amelyet a múzeummal együtt a múlt évben építettek újjá.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását