2024. május 16. - Mózes, Botond

Vona levelet írt Orbánnak

A nagy választási hajsza, mely az országgyűlésben való hatalom felszeleteléséről szól, érdekes helyzeteket produkál. Bayer Zsolt egy levéllel lepte meg Vona Gábort nemrégiben, mire a Jobbik elnöke egyenesen Orbán Viktornak válaszolt.
2010. március 5. péntek 14:59 - Pénzes Dávid
„Olvasom a Jobbik szórólapján az írást: „Húsz évet a húsz évért” (természetesen „a nép nevében”, a világ legnagyobb hülyeségeit és gazemberségeit mindig a nép nevében mondták és tették…). Szóval olvasom, hogy húsz évet a húsz évért. Jó ez a szlogen, tényleg jó, ugyanis nem kell rajta gondolkodni. Azonnal megérti még a legutolsó, frusztrált seggfej is. Olvasom, és megfogalmazódik bennem az első kérdés.Gábor, ha az elmúlt húsz évben csupa egyforma gazember irányította az országot, s ezért mindegyik húsz évet érdemel, akkor te miért léptél be 2002-ben Orbán Viktor polgári körébe?”

Bayer Zsolt a Magyar Hírlap hasábjain ezzel a kezdettel szólította meg Vona Gábort a Jobbik elnökét február 27-én. Ebben nagyjából kifejtette, hogy mi a problémája a Jobbikkal. Válaszul Vona Gábor pénteken közzétette levelét, melyben trükkös módon nem Bayer Zsoltot, hanem Orbán Viktor szólítja meg. Teszi mindezt azért, mert a pártelnök úgy látja, Bayer csak „megmondóember”, valójában azonban Orbán áll a cikk elkészülte mögött.

Mivel Bayer Zsolt együtt alapította Orbán Viktorral a Fideszt, akár elképzelhető is Vona felvetése, azonban ismerve Bayer Zsolt újságírói munkáságát, a levél megírását és tartalmát egyedül is kiötölhette. Nem is ez a lényeg. Sokkal inkább Vona levelének tartalma, intézze bárkihez.

Arc poetica


A levélben Vona gyakorlatilag teljes arc poeticája kiolvasható, és szavaiból világosan kiderül a Fidesz és a Jobbik viszonya. Mint írja:

„Fájlalják, hogy mi a teljes húsz évet szeretnénk számon kérni, és nem csak az elmúlt nyolc évet? Pedig tényleg erre készülünk, mert az, amit önök és az összes parlamenti párt rendszerváltozásnak hívnak, az egyáltalán nem volt rendszerváltozás. Egy nagy hazugság csupán. Az önök közös hazugsága, amelyet nincs értelme tovább toldozni-foldozni, mert abba csak belegabalyodik az ember. Ahogy azzal önök is jártak. Persze az önök négy éve volt a legjobb időszak, ezt nem is vitatjuk. De azért nézzük meg, hogy kikhez képest, elnök úr? Antallnál, Hornnál, Medgyessynél, Gyurcsánynál és Bajnainál nem dicsőség jobbnak lenni. És az sem válasz, ha azt mondják, az ő bűneikért önök nem felelősek. Az elmúlt nyolc év az önök bűne is. A passzivitásuk, a gyávaságuk és a háttérben történt mutyijaik bűne. Hogyan tudták mindezt tétlenül végignézni? Miért nem adták vissza a mandátumaikat már 2006 őszén, amikor látszott, hogy ebből hatalmas baj lesz? Nyolc éven keresztül bujkáltak és menekültek a felelősség elől. Lehet így bárminek is az élére állni, elnök úr?”

Nincs mese: okos írás

Vona Orbánnak
"Nem várok választ a levelemre, hiszen korábban sem kaptam választ soha. Ön, ha a Jobbikról kérdezték, azt mondta inkább: „sas nem kapkod legyek után”. Csak hát észre kellene venni, hogy a világ megváltozott. Ön nem a legyek ura. És mi sem vagyunk már két pofonnal elhessegethető legyek. Tavaly júliusban közel félmillió ember bizalmát szereztük meg, és ezt folyamatosan növeljük tovább. A választások az önök pártja és a Jobbik között dől majd el. A múlt és a szebb jövő között."
Vona levele nagyon érthetően fogalmazza meg a Jobbik céljait. A szöveg retorikai szempontból is ügyes húzásokkal operál, mikor megpróbálja Orbánt az MSZP-vel összemosni:

„Elnök úr végighallgatta, amint Bajnai Gordon önt demokratának és jó hazafinak nevezte, mondván: a hasonló a hasonlónak örül. A napokban Mesterházy Attila felajánlotta, hogy a Jobbik legyőzése érdekében hajlandók visszalépni a Fidesz javára a második fordulóban. Ha én ilyen ajánlatot kaptam volna a szocialisták kormányfőjelöltjétől, azonnal kikértem volna magamnak. Bennünket ne nevezzen Bajnai hasonlónak, a mi javunkra ne lépjen vissza Mesterházy! Ön pedig némán hallgatott. Ön képes lenne ezekkel közösködni?”

A legizgalmasabb kijelentés mégis az, mikor Vona egyértelművé teszi, szerinte a választása Fidesz és a Jobbik között fog eldőlni (lásd keretes).

Mindezek után kimondható: a teljes magyar politikai élet olyan jelentős változáson megy át a szemünk láttára, amit csak évek távlatából tudunk csak objektíven értékelni.

Bayer Zsolt levelét teljes terjedelmében itt, Vona Gábor válaszát pedig itt olvashatja.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

muhlbacher1
2010. március 7. 18:03
Sajnos miota nyugdijba kerültem,van idóm böngészni a pártok slogenjeit.Mindenki csak az ócsárolás,egymás köpködése,szidalmazása a sláger.Ami a legjobban kellene soha egyetlen párt résziről nem hangzik el,a Nép felé való üzenet.PL.Az eddig eltelt 20éven gyökeresen változtatunk.A rendszer váltáskor szépen indulva ojan csunyán,megis változott.Az elváltozás iránya a pártok túl nagy hatalmat kaptak a kezükbe,éltek is vele szépen.Nem tudom a történetek után miként tud a Nép magukhoz térni.Sajnos várható kevesen fognak szavazni.Lehet, ez a hihetetlen egymásiránti gyulölt utálat csak a Nép további hülyitését és a fő problémákat eltakarni.Jóvolna végre elérni apolitika a politikusoké a munka a dolgozoké.Végezetül, ha a Nép tudna a politikára,de a politikusok,figyelnének jobban a Népre megváltozna az Ország megitélése.Egy rövid példa.A semmit tevők busásan élnek,a dolgozók a rezsit sem tudják kifizetni.Ezekröl kellene végre tárgyalni, nem a Népet hülyíteni.
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását