2024. április 30. - Katalin, Kitti

Meghalt egy otthonszülő nő gyermeke

Meghalt egy újszülött szombaton hajnalban Budapesten, akit otthonszülés során akart világra hozni édesanyja egy XII. kerületi születésházban, de a szülés során komplikációk merültek fel. A rendőrség az ügyben közigazgatási eljárást indított.
2007. szeptember 15. szombat 21:19 - Hírextra

Az esetről elsőként Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője számolt be az MTI-nek, aki elmondta: hajnali négy óra magasságában riasztották a mentőket egy otthonszüléshez,és bár percek alatt a helyszínre értek, a gyermek életét vesztette.


A BRFK sajtóügyeletese, Sass Oszkár később azt a tájékoztatást adta, hogy egy 35 éves nyíregyházi nő egy XII. kerületi szülőotthonba ment szülni, ahol a szülés közben komplikációk léptek fel. A helyszínre mentőt riasztottak, de mire az anyával a kórházba értek, a gyermek életét vesztette

.
A sajtóügyeletes az esettel összefüggésben nem kívánt többet elmondani, így azt az információt sem kommentálta, hogy a szülésnél segítkező bába nem rendelkezett engedéllyel.

 
A világhálón egy XII. kerületi szülőházat lehet találni, a Napvilág Születésházat. A születésház honlapja a szules.hu portálon található. Ezen a bábák címszó alatt egyedüliként Geréb Ágnes neve olvasható. Geréb Ágnes köztestületi tagságát korábban otthonszülés miatt, etikai vétségre hivatkozva meghatározott időszakokra felfüggesztette a Magyar Orvosi Kamara.


A honlapon Geréb Ágnes beszámolt a szombat hajnalban történt tragédiáról. "Komplikációmentes szülésnek indult. A vajúdás is az volt. A magzatvíz tiszta volt, a kisbaba csak négy nappal született később a kiírt dátumnál. A szülés magától indult meg. A kisbaba jól feküdt, nem volt a méretarányosnál nagyobb. Végig jó szívhangokat hallottunk, még a kitolási szak egész hosszában is" - írta.


A szülész-nőgyógyász - akit az MTI telefonon nem tudott utolérni - hangsúlyozta: a fej normális megszületése után a babának elakadt a válla, és semmilyen módszerrel nem tudtak segíteni a helyzeten.


"Mindent megtettünk, amit csak lehetett, amit szakmailag ilyenkor kell, közben pedig mentőt hívtunk nagyon hamar, az újszülött mentőt is, a rendes mentőt is" - fogalmazott Geréb Ágnes.
A szülő asszonyt a kétpercnyire lévő kórházba szállították, ahol két szülészorvos és egy szülésznő nagy nehezen kihúzta a babát, de már nem tudták újraéleszteni.


"A 17 éves klinikai gyakorlatom alatt is többször előfordult hasonló, amikor a szülészek heroikus küzdelme kellett a baba világra segítéséhez. Ezek közül a gyerekek közül többen maradandó oxigénhiányos károsodást szenvedtek, és olyan is volt, aki belehalt. Külföldön otthonszülés során is előfordult már ilyen. Itthon eddig nem" - fogalmazott.


Geréb Ágnes tragédiának nevezte a történteket. Mint írta: "végiggondoltuk mindannyian újra és újra, hogy mit kellett volna máshogyan tenni, hol volt a hiba. Nem tudjuk. Nem értjük".

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását