2024. április 19. - Emma

Törvény az otthonszülésről

2008-ban törvényt hoznak itthon az otthonszülés szabályairól. Jelenleg semmi sem szabályozza ugyanis, hogy ki és milyen feltételekkkel hozhatja világra gyermekét saját lakásában - hangzott el vasárnap este az RTL Klub Híradójában.
2007. szeptember 9. vasárnap 22:59 - Hírextra
A kérdéssel foglalkozó szakember szerint nem szabad felesleges kockázatot vállalni addig, amíg nincsenek konkrét szabályok. Szerinte az otthonszülés gyakorlata itthon azért nem elfogadható, mert nincs meg a megfelelő háttere - nincs megszervezve például az, hogy azonnal kórházba szállítsák a kismamát, ha komplikáció lépne fel - mondta Rákóczi István szülész-nőgyógyász professzor.

Az egészségügyi miniszter szerint pontosan kell szabályozni, hogy ki is az, aki szülhet otthon. Tisztázni kell, hogy lehet-e kórházon kívül elvégezni egy ikerszülést, illetve veszélyeztetett terhesség esetén ne lehessen otthon szülni - mondta Horváth Ágnes. A tárca vezetője szerint szabályozni kell még azt, hogyan fogják ellenőrizni a magzati szívhangot, milyen más felszerelések kellenek még, és hogyan tartják a kapcsolatot a kórházzal, mentőkkel.

Magyarországon évente körülbelül 300 nő dönt úgy, hogy otthon szül, a szakemberek szerint az új törvény miatt most ez a szám nőni fog.
Forrás: FH-RTL Klub
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását