2024. április 29. - Péter

Magyar siker a hegedűversenyen

Banda Ádám, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatója és az orosz Lev Szolodovnyikov megosztva végzett az első helyen a 42. Nemzetközi Zenei Versenyen, amelyet idén Szigeti József és Hubay Jenő, a híres magyar hegedűiskola képviselőinek tiszteletére
2007. szeptember 14. péntek 22:17 - Hírextra

Az első helyezettek koncertmeghívásokat és különdíjakat vehetnek át a pénteki, gálakoncerttel búcsúzó zárónapon.

Második helyezettet nem hirdettek, a harmadik helyen szintén megosztva az orosz Jekatyerina Rahimova, illetve a dél-koreai Sulki Yu végzett - olvasható a Filharmónia Budapest Kht. közlésében.
A hatfős döntőbe jutott még Bodor János és a japán Mio Kobayashi is, akik az Előadóművészek Jogdíjalapjának díját érdemelték ki.

A szeptember 3. és 14. között lebonyolított zenei versengésre 13 ország 36 versenyzője érkezett Budapestre; Japánból, Belgiumból és az Egyesült Államokból is utaztak a magyar fővárosba fiatal hegedűművészek.

Az ötévente megrendezett verseny idei mezőnyében sok volt az ázsiai versenyző, Európából a legtöbb induló magyar, a 13 itthoni aspiráns között volt egy ikerpár és egy testvérpár is.

A szintén nemzetközi összetételű, kilenc tagú zsűri elnöke Perényi Eszter, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem vonós tanszakának vezetője volt. Az indulóknak a verseny első két szakaszában külföldi klasszikusok (Bach, Brahms, Mozart) mellett magyar zeneszerzőktől is kellett játszaniuk. Bartók és Hubay műveiből, továbbá kortárs zeneszerzők, Vántus István vagy Kocsár Miklós darabjaiból kellett választaniuk - mondta Körmendi Rezső, a Filharmónia Budapest Kht. kommunikációs vezetője korábban az MTI-nek.


A döntőbe jutottak hat mű közül választhattak: Beethoven, Brahms, Csajkovszkij, Goldmark, Bartók, illetve Sibelius egy-egy hegedűversenyét szólaltatták meg a Zeneakadémia nagytermében.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását