2024. május 3. - Tímea, Irma

Szociális képzés új módszertannal

Az értelmi fogyatékosokkal foglalkozó szakembereknek szóló úgynevezett "gyorsított" tanulási módszert mutatta be a Kézenfogva Alapítvány és a képzési program kifejlesztésében résztvevő két külföldi partnerszervezet képviselője pénteken, Budapesten.
2007. szeptember 14. péntek 22:09 - Hírextra

A Contiempo (CON Training for Innovation and EMPOwerment, azaz innovációs és kompetencianövelő tréning) elnevezésű képzési program két évvel ezelőtt hét ország részvételével indult el. A partnerek között Anglia, Luxemburg, Hollandia, Írország, Bulgária, Magyarország, továbbá a főpályázó, az Arfie nevű európai kutató, fejlesztő és képző központ található. A projektet az Európai Unió Leonardo da Vinci programja támogatta. A nemzetközi partnerek Budapesten tartanak kétnapos konferenciát, amelyen a résztvevők a program részleteivel ismerkedhetnek meg. A média képviselőinek a rendezvény előtt mutatták be a Contiempot.

A "gyorsított" tanulási módszer újdonsága abban rejlik, hogy nem elméleti tudást kapnak a szakemberek, hanem értéket. Felkészítik őket arra, hogy a mindennapi életben hogyan kell a fogyatékos emberekkel foglalkozniuk. A tréning során olyan eszközöket alkalmaznak, mint a zene, szín, képi ábrázolás, vagy szituációs feladat - mondta Raymond Ceccotto projektvezető, a főpályázó szervezet vezetője.

Pieter Verdorn, a holland projektpartner szervezet képzési vezetője hangsúlyozta: a program alapelve arra épül, hogy mindenki összetett és sokrétű intelligenciával rendelkezik, például valaki vizuálisan sajátítja el könnyen az információt, míg más auditív módon. A képzés során is a különböző érzékszerveken keresztül adják át az információt.

A felmérésen alapuló tréninget a helyi igényekre építve dolgozták ki. Orosz Andrea projektvezető elmondta: tíz intézmény szakembereit kérdezték meg, milyen képzési, továbbképzési igényeik vannak. A felmérésből kiderült: Magyarországon a sérült emberek viselkedési zavarai és az agresszió jelentik a legnagyobb problémát. Ezért a magyar szakemberek tréninganyagába a "gyorsított" tanulási módszer mellett beillesztették a drámatechnikát is. Jelenleg ezzel a módszerrel folynak kísérletek, amelynek célja, hogy segítségével a sérült emberek megtanulják kimutatni és kezelni az érzelmeiket.
A szükséges hivatalos formaságok után pár hónapon belül elkezdődhet a magyarországi képzés.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását