2024. május 18. - Erik, Alexandra

Szombaton vikinggé válhatunk

Viking fesztivált rendeznek szombaton a Pest megyei Szigethalmon: a középkor fogadja majd a látogatókat - közölte Vásárhelyi Nagy Mária csütörtökön az MTI-vel.
2007. szeptember 13. csütörtök 11:53 - Hírextra

Az Őskultúra Alapítvány szervezte fesztiválon a magyarok mellett cseh és lengyel hagyományőrző egyesületek is részt vesznek. Felidézik a hajókkal a tengereket járó vikingek mindennapjait. Korabeli öltözékben láthatók azok a varégok, akik viking harcosokként Szent István király testőrségét alkották. Lesznek itt az akkori idők lakhelyeinek másai, különféle jurták és úgynevezett paticsolt házak. Ilyen, fatörzsekből, háncsból, agyagból készített építményekben laktak a 9-10. században elődeink.

A rendezvényen íjászbemutató, harci torna, bajvívás is lesz, és összemérhetik erejüket a vérfoci hívei. Ez a mai labdarúgás, vagy inkább rögbi őse, amelyet vérre menően játszottak annak idején a harcias kedvű ifjak. Lényege, hogy egy bőrdarabot a játékosok közé vetnek, és mindent szabad alapon - rúgások, ütések, harapások árán - kapuba kell juttatni a bőrdarabot. Akinek sikerül, azé a dicsőség.
A vikingek büszkék voltak arcszőrzetükre, ennek jegyében a fesztivál kiemelkedő eseménye a - tavaly már sikert aratott - szakállverseny, ahol a zsűri a leglátványosabb szőrzetet jutalmazza.

Az érdeklődök a közelben lévő tavon egy 12 méter hosszú, 20 utast elbíró viking hajót is kipróbálhatnak. Emellett kézművesek az ősi mesterségeket elevenítik fel, és lesz kóstoló az elődök kedvenc eledeléből, a kemencében sült lepényből. A füleket a Beste nevű népi együttes kényezteti.
A fesztivál a 12 hektáros Emese parkban zajlik, ez az önkormányzattól átvett, volt laktanyaterület ad helyet egy formálódó középkori skanzennek.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását