2024. április 29. - Péter

Elhunyt a világhírű Shakespeare-színész

Nyolcvanhat éves korában dél-angliai otthonában elhunyt Paul Scofield világhírű angol színész, az Egy ember az örökkévalóságért című film főszereplője. A művész leukémiában szenvedett.
2008. március 20. csütörtök 13:15 - Hírextra
Scofield a 20. század legnagyobb Shakespeare-színészei közé tartozott, akit játéka és főleg rendkívüli orgánuma miatt gyakran emlegettek egy sorban Sir Laurence Olivierrel. Tagja volt a Stratford-upon-Avon-i Royal Shakespeare Company-nek. Filmen is eljátszotta egyik legsikeresebb szerepét, a Lear királyt, fiatalabb korában magára öltötte Hamlet és V. Henrik jelmezét is. A Robert Bolt által Sir Thomas Moore-ról, a nagy filozófus-államférfiról, az Utopia című mű szerzőjéről írt darabot, az Egy ember az örökkévalóságért című színmávet éveken át játszotta színházban Londonban és a Broadway-n egyaránt, majd 1966-ban ő kapta a Fred Zinnemann által megfilmesített változat címszerepét is. A VIII. Henrik királlyal válása, Boleyn Annával való házassága, a római katolikus egyházzal való szakítása miatt szembekerülő, a vértanúságot is vállaló Moore megszemélyesítéséért 1967-ben megkapta a legjobb férfi alakítás Oscar-díját.

Shakespeare később is visszatért filmes pályáján, de ezekkel kevésbé volt szerencséje: hiába volt kiváló Kenneth Branagh V. Henrikjének francia király szerepében, vagy Franco Zeffirelli Hamletjében, mint a meggyilkolt király szelleme, mindkét produkció megbukott.

Scofieldről köztudott volt, hogy távol állt tőle a nagyvilági és a bohém művészélet. Azon kevesek közé tartozott, akik előadás után rögtön családjukhoz siettek haza. Egész életét néhány mérföldre West Sussex grófságbeli szülőfalujától, Hurstpierpointtól élte le. Ritkán adott interjút, kerülte a rivaldafényt. Még az Oscar-díj átadására sem utazott el Hollywoodba: "Valószínűleg feleségemmel és egy másik házaspárral kibontunk egy üveg pezsgőt" - üzente köszönő levelében a Los Angeles-i Filmakadémiának.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását