2024. április 29. - Péter

Bejelöljem vagy ne jelöljem, ez itt a kérdés

A legnépszerűbb ismerőskereső portál, az iWiW sokak életében szinte családtaggá vált: naponta többször is odalátogatnak, lelkesen jelölgetnek boldog-boldogtalant, barátok után kutatnak, képeket nézegetnek, körlevelet küldözgetnek, vagy épp ledorongolják k
2007. szeptember 13. csütörtök 11:49 - Mohai Szilvia
Az internet meghódította a világot: egyre több embert szegez nap mint nap a monitor elé; de ez a weblap még ennél is többre volt képes. Rendkívül sokan használják: a budapesti felhasználók száma például e cikk időpontjában (jobban mondva, a kezdetének időpontjában, hisz ki tudja, hányan fognak regisztrálni a következő néhány percben) 742914 fő, a város lakossága pedig egymillió-hétszázezer. Azaz, a fővárosiak 44 százaléka iWiW-felhasználó - azt tekintve, hogy a budapestiek 48 százalékának van internete a TNS-NRC InterBus kutatása szerint, ez igen magas szám: az internetkapcsolattal rendelkező pestiek mintegy 91 százaléka regisztrált a honlapon. Sokan rendszeresen ápolgatják adatlapjukat: naponta belépnek, új képeket töltenek fel, módosítgatják az adataikat.

Az iWiW története

Az iWiW őse, a WiW az egyik legelső volt a közösségtérképező honlapok között a külföldi Ryze, a Friendster és az Everyonesconnected mellett. Várady Zsolt webfejlesztő 2002 márciusában készítette el a tesztváltozatot, és még az év április 14-én kezdte meg a lap a működését. 2005. október 26-án megújult a rendszer megjelenése, és a neve iWiW lett. Sok új funkciót kapott. A megújult rendszer exponenciális növekedésnek indult, rövid időn belül rengeteg új iWiW-használó regisztrálta magát, rengeteg képet töltöttek fel. Egyes hírek szerint az iWiW annyira személyes adatokat tartalmazott, melyeket már nem lehetett a nagyvilágnak mutogatni, ezért 2004-ben a Magyar Honvédség felvásárolta a licenceket, és a befolyó pénzt fejlesztésekre fordították. Az iWiW 2006. április 28-án valószínűleg fordulópontjához érkezett, amikor közel egymilliárd forintért felvásárolta a Magyar Telekom, amely a T-Online csoportba építette be az iWiW szolgáltatáskörét.
(http://hu.wikipedia.org)
Igaz, hogy az iWiW eredetileg a régi ismerősökkel való kapcsolatfelvétel és az emberi kapcsolatok hálózatának feltérképezése miatt jött létre, a felhasználók nagy százaléka mégsem (vagy nem kizárólag) a valódi funkciója szerint használja. Az emberi fantázia határtalan, biztosan nagyon sok ötlete lesz még az iWiW-tagoknak, milyen haszontalan vagy másokat idegesítő, esetleg vicces felhasználási lehetőségeket ötöl ki. Gondolok itt például a körlevél-küldözgetésre, ami a legtöbb embert az őrületbe kerget, tekintve, hogy az ezen levelekben szereplő információk nagy része hamis vagy már rég nem aktuális (lásd: mentsük meg a kidobott kismacskákat, kiskutyákat, beteg gyerekeket stb.) vagy mondjuk a sok nem létező személy (avagy nem is feltétlenül személy) adatlapjára. Előszeretettel tesznek fel az oldalra történelmi személyiségeket, intézményeket, állatokat, közlekedési eszközöket, használati tárgyakat és a sort még folytathatnánk. Mi lehet ennek az oka? Magamutogatás? Szórakoztatni vágyás?

Az iWiWes adatlapokat böngészve kitűnik, hogy aki úgy gondolja, van mivel dicsekednie, sokszor meg is teszi: a hawaii nyaraláson készült fotók, esküvői képek, autók - azt szeretnék, ha az egész világ látná: „Sikeres ember vagyok, sok pénzem, drága autóm van, boldog a magánéletem.” De ha ez az állapot megváltozik, azzal nem sokan kérkednek. Érdekes például, hogy az egyedülálló megnevezést igen kevesen írják ki, inkább nem mondanak semmit családi állapotukról. Pedig manapság a szingli életmód igen divatos - ezek szerint annyira már mégsem az?

Egyre több humor jelenik meg az adatlapokon - persze, kérdéses, hogy ezek a szövegek valóban viccesek-e, mindenesetre kiagyalóik minden bizonnyal annak gondolják őket. Ilyen például a beszélt nyelvek kérdése, amire előszeretettel írnak nonszensz válaszokat, mint például malajalam, urdu, zulu és a többiek. Először még talán tényleg vicces volt, de a századik esetben már kevésbé lehet vidulni rajta. Hasonló az „állatok” rész esete: a szövegek tanúsága szerint többen rendelkeznek jegesmedvével, amőbával, lemminggel és sok hasonló Magyarországon honos és igen gyakran tartott háziállattal.

Az ismerős szót igen különbözőképpen értelmezik az emberek: van, aki csak barátait, rokonait, munkatársait tartja annak, és jelöli be; míg másnak ismerőse az eladó néni, a sarki pék, a haverja haverjának az exnője, a metróellenőr, a postás, a szomszéd macskája és bárki, akit életében egyszer látott, vagy a barátja mesélt valakiről, aki látta. Mint régebben a mobiltelefon és a drága autó, manapság az iWiWes ismerősök száma vált státuszszimbólummá: akinek sok van, az very important, okos és népszerű ember, mintegy nélkülözhetetlen tagja a társadalomnak.



Mondhatjuk tehát, hogy az iWiW az egész országot megfertőzte - és ebből a sztárok sem maradtak ki. Ők is szép számmal regisztrálnak a honlapon - már ha valóban ők rejtőznek a nevükkel fémjelzett adatlapok mögött.


Vannak itt színészek (Gesztesi Károly, Németh Kristóf, Csonka András, Szabó Győző), zenészek-énekesek (Bródy János, Palya Bea), megasztárok (Rúzsa Magdi, Bálint Ádám, Varga Feri), műsorvezetők (Vágó István, Holló Márta, Boros Lajos, Palotás Petra), valóságshow szereplők (VV Laci, VV Ági). Legfőbb ismertetőjelük, hogy ismerőseik száma szinte kivétel nélkül ezer felett jár - kérdés persze, hogy ebből hány embert ismernek valójában személyesen. IWiW-használatuk igen végletes: vannak, akik évek óta rá sem néztek adatlapjukra, vagy nézni néztek, ám nem árulnak el magukról túl sok adatot egy mezei kíváncsiskodó számára. Sőt, néhányan már törölték is magukat, feltehetőleg a rajongók rohama elől (vagy a tojásdobálástól, ki mennyire népszerű) szerettek volna elmenekülni: így tett például Molnár Anikó, Fekete Pákó, Király Linda vagy Csányi Sándor. Mások épp ellenkezőleg; rendszeresen látogatják az oldalt, visszajelölik nyolcezredik ismerősüket, vagy épp figyelmeztetik az adatlapjukra tévedőket: ok nélkül ne jelölgessék őket, mert az idegesítő, unalmas, nem érnek rá erre, és különben is, a fejük is fáj.

A legnagyobb érdeklődést minden bizonnyal Csonka „Pici” András iWiWes szereplése váltotta ki az emberekből. Fórumokat indítottak, hogy olyan létfontosságú információkat derítsenek ki, mint például, hogy több mint nyolcezer ismerősét vajon valóban ismeri-e, vagy csak újabb rajongókat gyűjt; illetve, egész nap az iWiwen lóg-e és jelölget, esetleg titkárnőt alkalmazott erre a célra. A fórumon maga a színész is megszólalt, hogy eloszlassa a kételyeket. Megtudhattuk, hogy valóban nem ismeri személyesen mind a nyolcezer ismerősét; egyszerűen szeret új emberekkel kapcsolatot kialakítani. Ki gondolta volna.

Egyszóval: manapság a csapból is az iWiW folyik, így ne csodálkozzunk, ha ilyesféle beszélgetéseknek vagyunk fültanúi a buszon: „Képzeld, a Bélának új nője van!” „Nemá’, honnan tudod?!” „Láttam az iWiWen!” A felhasználók száma pedig csak nő és nő, a fővárosban most épp 743113. Tehát máris 199-cel több, mint az írás kezdetén…
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását