2024. április 26. - Ervin

Szájer: csökkenthető az üzemanyag ára

Nincs európai uniós korlátja annak, hogy a háztartási üzemanyagok és energia áfaszintjét csökkentse a magyar kormány - közölte szombaton Szájer József, a Fidesz Európai Parlamenti (EP) delegációvezetője, az uniós képviselőcsoport kehidakustányi ülése kapc
2008. június 28. szombat 18:55 - Hírextra
Az uniós képviselő szerint a magyar társadalomnak segítségre van szüksége ahhoz, hogy az emelkedő üzemanyagárakat ne az állam fölözze le. "Erkölcstelen, hogy a többletjövedelmet az állam megtartsa", ezeket a forrásokat a polgároknak kellene visszaosztani a háztartási energia áfájának csökkentésével - mondta.

Elismerte, hogy a jövedéki adó esetében például a gázolajnál nincs a kormánynak sem mozgástere, de a benzin adóját csökkenteni lehetne, és lehetőség lenne az energiahordozók kedvezményes áfakulcsba sorolására. Az emelkedő árakból befolyó "plusz állami bevételekből és más forrásokból" biztosítani kell, hogy a lakosság kisebb áremelkedést érzékeljen, még ha ez csak átmeneti könnyítést is jelent - vélekedett Szájer József.

Szerinte a kormány ahelyett, hogy megoldást találna a háztartási energia és az üzemanyagok áfájának vagy jövedéki adójának csökkentésére, inkább kifogásokat keres, és az Európai Unióra mutogat. Felidézte, hogy Kovács László adóügyi biztos néhány hónapja olyan javaslatot terjesztett az Európai Parlament elé, amely növelné a jövedéki adó minimum összegét - bár a javaslata idején még nem volt ilyen mértékű áremelkedés -, de ezeket a törekvéseket a néppárti frakció fideszes képviselői elutasítják - tette hozzá.

A kihelyezett delegációs ülésen a Fidesz képviselői tárgyaltak a 2011-es magyar elnökség ügyéről is. Szájer József ennek kapcsán úgy fogalmazott, hogy kezdeti stádiumban van a felkészülés, a kisebbségi kormányzás "gyengíti és rontja Magyarország esélyét arra, hogy ezt az összeurópai feladatot megfelelő módon ellássa".

Az uniós képviselők álláspontja az, hogy Magyarország európai hírének és felkészülésének árt a kormányzással kapcsolatos bizonytalanság, ezért "egy legitim, megfelelő többséggel rendelkező kormányra van szükség, ami előrehozott választások formájában lehetséges" - közölte.

A fideszes EP képviselők mezőgazdasági kérdésekről folytatott tárgyalásairól Glattfelder Béla a sajtótájékoztatón közölte: Magyarországnak egyáltalán nem érdeke, hogy a közös agrárpolitikát gyengítsék, az intézményrendszert leépítsék. Kifejtette, hogy nem értenek egyet Gyurcsány Ferenc Davosban tett kijelentésével, miszerint az Európai Unió lemondhat a mezőgazdasági támogatásokról, mert a magas árak biztosítják az agrárium jövedelmezőségét.

Az uniós képviselő szerint 2013-tól az ország évente 1,3 milliárd eurónyi támogatásra számíthat a közös agrárpolitika és vidékfejlesztés keretében, ezért kár lenne erről lemondani. Magyarországnak a lengyelekkel és a franciákkal kell szövetséget kötnie, akik hozzánk hasonlóan gondolkodnak erről a kérdésről - fogalmazott.

Glattfelder Béla beszélt arról is, hogy a világkereskedelmi szervezetben (WTO) folyó tárgyalásokat kritikusan figyelik, mert az unió tárgyalói az ipar és a szolgáltatások előnyeiért fel akarják áldozni a mezőgazdaságot. Ha ilyen egyezség születik a WTO tárgyalásain, és az Európai Parlamentnél szavazásra kerül ez a téma, a magyar néppárti delegáció elutasítja azt - közölte.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását