2024. április 23. - Béla

Nagy siker a varsói magyar kulturális fesztivál

Nagy sikernek minősítette szombaton a My City - Budapest címen Varsóban rendezett magyar kulturális fesztivált Demszky Gábor. "Budapest főpolgármesterét lenyűgözte, mekkora tömeg jelent meg a rendezvénysorozat péntek esti zárókoncertjén - mondta a Függetl
2007. szeptember 8. szombat 21:17 - Hírextra
Demszky Gábor deklarálta, hogy erősíteni kell a varsói budapesti kulturális jelenlétet, elsősorban a zene terén. Budapest ezt képes és hajlandó anyagilag is támogatni - mondta a főpolgármesterre hivatkozva a Magyar Kulturális Intézet igazgatóhelyettese.

A "My City - Városom" rendezvénysorozatot a zenei központként működő A38 budapesti állóhajó találta ki néhány éve. Tavaly Varsó volt vendég a hajó fedélzetén, ezt viszonozta a héten háromnapos rendezvénysorozattal Budapest. A magyar események zöme a varsói egykori nádgyárban zajlott, amelynek üzemépületeiet kulturális célra alakították át, hasonlóan a budapesti Millenáris Parkhoz. A fesztivált a két főváros finanszírozásában a varsói Magyar Kulturális Intézet szervezte. A záróeseményen megjelent Budapest és Varsó főpolgármestere, Demszky Gábor, illetve Hanna Gronkiewicz-Waltz asszony is.

A nádgyárban három napon át hajnalig tartottak a koncertek, amelyeken magyar és lengyel együttesek léptek fel. Magyarországról láthatták péntek este a Másfél együttest, a Zagar ((zsagar)) jazzformációt, az Egy Kiss Erzsi Zenét, a DJ Infragandhit. Az előző napokon szerepelt a Tudósok, a Barabás Lőrinc Electric, és az Erik Sumó Band.

Gergye Krisztián kortárs táncos "Egonegonegon" címmel Egon Schiele osztrák szecessziós festő festményei által ihletett egyórás tánckompozíciója tetszést és megrökönyödést egyaránt kiváltott. A varsói közönség ugyanis a csaknem meztelenül előadott modern táncokhoz még nem nagyon van hozzászokva.

Volt a varsói nádgyárban magyar fotós és képzőművész kiállítás is, többek között Bukta Imre festményeivel és Szász Lilla fotóival.

Bemutatták Jancsó Miklós "Nekem lámpást adott az Úr Pesten" című filmjét is.

A véletlen folytán a "My City - Budapest" zárultával is reflektorfényben maradt a magyar kultúra. Szombaton este kezdődik Varsóban a "Kultúrák kereszteződése" fesztivál, amelynek a nyitókoncertet adó díszvendége Magyarország. A hangversenyen a Téka együttes, Dresch Mihály és a Lengyel Filharmonikusok együtt lép fel.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását