2024. április 28. - Valéria

A depresszió betegebbé tesz

A depresszió sokkal súlyosabb, mint az asztma vagy a cukorbetegség, ráadásul jelentősen rontja a krónikus betegségben szenvedők állapotát - ez derült ki az Egészségügyi Világszervezet (WHO) jelentéséből, amely a Lancet című brit orvosi folyóiratban jelent
2007. szeptember 7. péntek 13:27 - Hírextra

A nemzetközi szervezet kutatási programjának keretében a tudósok 60 országból több mint 245 ezer embernek tettek fel különböző kérdéseket az egészségi állapotukról, ezen belül olyasmikről, hogy hogyan alszanak, mennyi fájdalmat éreznek és vannak-e gondjaik a memóriájukkal vagy a koncentrációval. Ezen kívül a mindennapi feladataik ellátásáról is faggatták a részvevőket.

Az adatok összegzésnél - amelynél olyan szempontokat is figyelembe vettek, mint a szegénység és más egészségügyi feltételek - végül arra a megállapításra jutottak, hogy a depressziónak van a legnagyobb hatása az egészség romlására. A kutatás bebizonyította, hogy krónikus betegséggel vagy betegségekkel küzdő depressziósoknak sokkal rosszabb egészségi állapotuk, mint a bármely egyéb betegségben vagy betegségkombinációban szenvedőknek - ismertette a jelentést pénteken a BBC internetes hírszolgálata.

A kutatást végző tudósok az eredmények ismeretében arra hívták fel a figyelmet, hogy ezek után a depresszió felismerésének és kezelésének prioritást kell adni a közegészségügyben, mivel ez javíthatja népesség általános egészségi állapotát.

Szakértői vélemények szerint a depresszió kezelésnek ugyanolyan fontosságot kellene tulajdonítani, mint más egészségügyi problémákénak. Gyakori ugyanis, hogy a krónikus betegséggel az orvoshoz forduló páciensnél megfeledkeznek a lelki egészség vizsgálatáról és csupán a testi panaszokra koncentrálnak.

"Angliában hétmillió felnőtt küzd olyan mindennapos lelki betegségekkel, mint a szorongás, étkezési rendellenességek és a depresszió. A depressziósok zöme azonban pillanatnyilag semmiféle kezelést nem kap, részben azért, mert nem keresik a megfelelő segítséget" - nyilatkozta a brit egészségügyi minisztérium szóvivője, aki arra is utalt, kormánya dolgozik rajta, hogy időben és megfelelő kezeléshez juthassanak a rászorulók.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását