2024. április 28. - Valéria

Liam Fox: Pozitív tapasztalatok

Egyértelműen pozitív tapasztalatokat szereztem a Magyar Honvédség (MH) felkészültségéről, és nagyra értékelem Magyarország jelenlegi és jövőbeni afganisztáni szerepvállalását - mondta Liam Fox brit ellenzéki képviselő a MH 86. Szolnok Helikopter Bázison s
2007. szeptember 5. szerda 18:36 - Hírextra

A Magyarország NATO-tagságának felfüggesztését januárban felvető politikust Szekeres Imre honvédelmi miniszter személyesen hívta meg hazánkba, hogy a helyszínen győződhessen meg a honvédség korszerűsítéséről, a katonák kiképzettségéről és a felszereltségéről.

Liam Fox Magyarország afganisztáni jelenléte kapcsán elismerően szólt azokról tervekről, melyek szerint a magyar katonák 2008-tól részt vesznek a kabuli repülőtér légi irányításában és az ázsiai országban elvégezendő különleges műveleti feladatokra is képeznek ki katonákat.

Reményét fejezte ki, hogy ha az ország gazdasági helyzete lehetővé teszi, a NATO védelmi kiadásaihoz a mostaninál nagyobb mértékben járul majd hozzá, és közelít a szövetségi átlaghoz.
A brit politikus újságírói kérdésre elmondta: Nagy-Britannia évi GDP-je 2,3 százalékát fizeti be a védelmi kiadásokra. Hozzátette: az elvárt szintet, ami az évi GDP 2 százaléka, csupán 4-5 tagország teljesíti.

Szekeres Imre a sajtó számára az emelte ki abból a tájékoztatójából, amit vendégének zárt körben tartott, hogy a Magyar Honvédség "nagyon-nagyon korlátozott költségvetési feltételek mellett" maradéktalanul eleget tesz szövetségesi kötelezettségei teljesítésének, és tagként számos közös műveletben vesz részt. Ma jóval több katona szolgál a csapatoknál, mint korábban, és a honvédségen belül az egész NATO számára fontos képességeket alakítottak ki.

Liam Foxnak a helikopterbázison állomásozó két harci alakulat parancsnoka is tájékoztatást adott, majd a 34. Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóalj katonái rögtönöztek - az időjárás miatt akarva-akaratlanul is zord körülmények között - egy harci helikopterek által támogatott bemutatót.

A vezető tory képviselő magyarországi látogatásának előzménye az volt, hogy a Financial Times idézete szerint Lengyelországról és Magyarországról szólva elpanaszolta: ezek az országok "beléptek a NATO-ba, zsebre vágták a biztonsági garanciákat, majd csökkentették védelmi kiadásaikat".

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását