2024. május 19. - Ivó, Milán

Juronics az új elnök

Új vezetőket választott a Magyar Táncművészek Szövetségének élére a szervezet elnöksége hétfői ülésén: Kiss János elnököt Juronics Tamás, a Szegedi Kortárs Balett művészeti vezetője váltja, az ügyvezető igazgatói posztot pedig Török Jolántól Lőrinc Katali
2007. szeptember 4. kedd 20:33 - Hírextra
A Magyar Táncművészek Szövetségének írásos tájékoztatója szerint, amelyet a Nemzeti Táncszínház juttatott el kedden az MTI-hez, a vezetőváltásra azért került sor, mert "Kiss János elnök és Török Jolán ügyvezető megköszönve az eddigi bizalmat lemondott".

A leköszönt ügyvezető, Török Jolán nem kívánta kommentálni a történteket az MTI-nek, a távirati iroda értesülése szerint ugyanakkor belső viták és több szervezet, illetve társulat kilépése vezetett az elnök és az ügyvezető lemondásához.

Az új elnök, Juronics Tamás az MTI-nek elmondta, hogy programjának legfontosabb pontja a szakma egységének újjáteremtése, hogy bizonyos érdekek képviseletében együtt foglalhassak állást.

Arra a kérdésre, hogy életre kívánja-e hívni ismét a táncművészek kerekasztalát, Juronics Tamás azt válaszolta, hogy ez a formáció, amely két évig működött, betöltötte hivatását és elvégezte feladatát. Ha olyan új kérdések adódnak, amelyekhez a kerekasztalra ismét szükség lesz, természetesen ezt a tárgyalási módot is kész feleleveníteni - tette hozzá az új elnök.

Mint mondta, most azt tartja lényegesnek, hogy a szövetség újra definiálja a hivatását, tisztázza az identitását és a lehetőségeit, hogy egyfajta szakmai minőségvédelmet gyakorolhasson, részt vegyen az értékek megőrzésében. Ha szükséges, ennek megfelelően módosítják a szervezet alapszabályát.

A táncművészek érdekeinek összehangolásához, jogállásuk tisztázásához jó eszköz lehetne a művészeti törvény, amelynek előkészítés évek óta folyik - mutatott rá Juronics Tamás, aki úgy vélte, hogy egyelőre inkább a gyorsabban formálódó, bár szűkebb színházi törvény kínál megoldást.

A táncművészet olyan integráns része a színházművészetnek, amelyet nem lehet kihagyni a színházi törvényből. Helyük van azokban a testületekben is, amelyek a törvénnyel foglalkoznak, más delegáltak mellett Lőrinc Katalin új ügyvezetőre vár a nagy munka koordinációja - hangsúlyozta Juronics Tamás.

A Magyar Táncművészek Szövetségének társelnöke továbbra is Mucsi János, a Duna Művészeti Társaság elnöke maradt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását