2024. április 19. - Emma

Szilvásy: nem tisztogatunk az NBH-nál

A hatékonyság növelése, a párhuzamosságok kiszűrése, és a gyorsabb információáramlás érdekében kellett átszervezni a Nemzetbiztonsági Hivatalt, szó sincs tisztogatásról - nyilatkozta Szilvásy György, a polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat irányító tárca
2007. szeptember 3. hétfő 15:31 - Hírextra
Szilvásy György hozzátette: az átszervezésben szerepet játszott az is, hogy ki kellett küszöbölni az elmúlt hónapokban napvilágra került szakmai hiányosságokat. Hangsúlyozta: nem igaz, hogy elküldték az NBH teljes vezetését. A tárca nélküli miniszter megjegyezte: pontos számokat nem mondhat, de a főosztályok száma a felére, az osztályoké harminc százalékkal csökkent és összesen fele annyi vezetői poszt van, mint korábban.

Az összevonás nem jár létszámleépítéssel és az osztályok, főosztályok, igazgatóságok új vezetőinek 85 százaléka korábban is vezetőként dolgozott a szervezetnél - hangoztatta a miniszter.
Szilvásy György szerint az átszervezés azt is jelenti, hogy nem vonják össze a katonai és a polgári titkosszolgálatokat. Emlékeztetett arra, hogy a kormány korábban kérte, vizsgálják meg a két szervezet összevonásának lehetőségét. Ezután - mint mondta - felkérte az Állami Számvevőszéket ennek áttekintésére, de végül inkább a két szervezet racionalizálása mellett döntöttek.

A miniszter leszögezte: nem fél attól, hogy esetleg valaki információkat szivárogtat ki az elbocsátottak közül, hiszen minden vezető tudja - akár bent dolgozik a szervezetben, akár már eljött onnan -, titokvédelmi szabályok vonatkoznak rá. Ha ezt bárki megszegné, az komoly felelősségre vonással járna.

A Nemzetbiztonsági Iroda augusztus 27-én jelentette be, hogy szeptember 1-jével átalakul a Nemzetbiztonsági Hivatal szervezete és az új struktúrában lehetővé válik az információk gyorsabb továbbítása. Az Nemzetbiztonsági Hivatal internetes honlapjára három nappal később feltett szervezeti sémából annyi derült ki, hogy a jövőben négy helyett három műveleti igazgatóság irányítja az NBH tevékenységét.

A megbízott főigazgató, Laborc Sándor dandártábornok jelezte: kész beszámolni az NBH szervezetének átalakításáról az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottsága előtt, amikor a testület tárgyalja a hivatal első féléves tevékenységét.

Az NBH feladata közé tartozik a kémelhárítás, a terrorelhárítás, a szervezett bűnözés elleni küzdelem. Feladata továbbá a gazdaság-biztonság védelme, a nemzetbiztonsági védelem, az A, B, C típusú nemzetbiztonsági ellenőrzés, továbbá az alkotmányos rend megváltoztatására irányuló törvénytelen törekvések felderítése és elhárítása.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását