2024. május 15. - Zsófia, Szonja

27 milliárdból gazdálkodhatnak

Kaposvár önkormányzata 27 milliárd forintból gazdálkodhat az idén; a mintegy 150 millió forint működési hiánnyal számoló költségvetést csütörtökön fogadta el a megyei jogú város közgyűlése.
2008. február 28. csütörtök 15:19 - Hírextra

Az önkormányzat a tervezett beruházásokhoz egy 9 milliárd forint összegű infrastruktúra fejlesztési hitelkerettel számolhat.

Szita Károly (Fidesz) polgármester a költségvetési koncepcióhoz tett szóbeli kiegészítésében rámutatott: kettőség jellemzi az idei költségvetést, ugyanis egyrészt a város több mint félmilliárd forinttal kevesebb központi forrást kap az államtól, mint 2007-ben, másrészt eddigi legnagyobb beruházási programját indítja el.

Folytatják a belváros rekonstrukcióját, épül egy kalandpark, megszépül a Rippl-Rónai Emlékház környéke, rendezik a Deseda-tó partját, fejlesztik a termálfürdőt, ifjúsági szórakoztató központot létesítenek, ismét épülnek önkormányzati bérlakások, a keleti ipari parkban pedig 600 millió forintot fordítanak infrastruktúrafejlesztésre - sorolta a kiemelt feladatokat a polgármester.

A felújítások sorából kiemelte: az intézményeikre és utak felújítására 400-400 millió forintot költenek, ami az intézmények esetében négyszerese a korábbinak. Ez kizárólag saját forrás - mondta Szita Károly, megjegyezve: a régióban egyedülálló módon csak Kaposvár nem kapott támogatást erre célra a regionális fejlesztési tanácstól, amelynek oka, hogy nem voltak hajlandók bezárni, összevonni intézményeket.

Közölte: folytatják a panelfelújítási programot is, az idén azonban csak az előző évről áthúzódó 900 lakásfelújításra lesz lehetőség, ugyanis az idei pályázatokat a kormány, számára érthetetlen módon, csak szeptember 30-a után bírálja el.

Szita Károly szólt arról, a költségvetésben 20 millió forinttal szereplő kezdeményezésről is, amely szerint beépítenék a kaposvári középiskolák tanrendjébe a város történetének tanítását.

A napirendhez hozzászóló képviselők egy része a felvett hitelek miatti aggodalmának adott hangot, mások az általuk fontosnak ítélt újabb beruházások, fejlesztések szükségességéről szóltak.
Pintér Attila, az MSZP frakcióvezetője egy széleskörű szakmai egyeztetésen alapuló gazdaságfejlesztési stratégia kidolgozását szorgalmazta. Jelezte, ezt határozati javaslatként is be fogja nyújtani, s egy másikat is, jelesül: az április közgyűlésre álljon fel egy gazdaságfejlesztési stratégia kidolgozását, megvalósítását segítő konzultációs tanácsadó testület.

Szita Károly a költségvetési vita zárszavában a frakcióvezető felvetésére azt mondta: nincs ellenére a javaslat. Más hozzászólásokra úgy reagált: hiányolta, hogy az önkormányzatokat sújtó kormányzati intézkedések ellen nem emelték fel a szavukat.

A polgármester végül azzal ajánlotta elfogadásra a költségvetést, hogy ezzel azt fejezik ki: nem fogadják el a recessziót, és vállalják a fejlesztéseket. A 28 tagú kaposvári közgyűlés 26 jelen lévő tagja az idei költségvetést 18 igen, 5 nem, 3 tartózkodás mellett fogadta el.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását