2024. május 18. - Erik, Alexandra

Az országgyűlés tárgyalja majd a pedagógusok bérét

Az Országos Választási Bizottság döntése értelmében a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) kezdeményezésére az országgyűlés napirendjére tűzi és tárgyalni fogja a pedagógus bérrendszer átalakítását - jelentette ki Árok Antal, a PSZ alelnöke hétfőn Budapest
2007. szeptember 3. hétfő 15:30 - Hírextra
Az új illetményrendszernek figyelembe kell vennie a képzettséget és a szolgálati időt, továbbá a végzett munka minőségét - hangsúlyozta Árok Antal.

Rámutatott arra is, hogy a béreknek a költségvetési törvényben meghatározott inflációval és a GDP-növekedéssel összhangban kell emelkedni.

Hozzátette: a differenciálást csak plusz forrás segítésével lehet megvalósítani.

Varga László, a PSZ elnöke szerint "ilyen nehéz tanévkezdés régen volt a magyar közoktatásban".
Az idei tanévben kevesebb pedagógus, kevesebb intézményben, kevesebb pénzből fog tanítani - fejtette ki.

A PSZ elnöke annak a félelmének is hangot adott: ha ez az állapot nem változik, a pedagógusoknak jelentősen nagyobb erőfeszítést kell kifejteniük ahhoz, hogy az oktatás színvonala változatlan maradjon.

Mindaz, ami ma a magyar közoktatásban zajlik, nem felel meg Eötvös József azon kijelentésének, mely szerint "ha az állam jogot formál magának arra, hogy állampolgárait iskolába járásra kötelezze, akkor ezzel kötelezettséget vállal azért, hogy ennek feltételeit biztosítsa" - hangoztatta Varga László.

A kormány költségvetése, a fenntartói költségvetést befolyásoló, meghatározó szabályok nem arra utalnak, hogy a kormány teljesíti kötelezettségét - fűzte hozzá.

A görögországi tűzesetre kitérve azt mondta, mivel a PSZ tagja a Páneurópai Oktatási Szövetségnek, 1.500 euróval több tagdíjat fog fizetni jövő évben, részben átvállalva ezzel a görögországi tagszervezetek költségeit.

Szlankó Erzsébet, a PSZ alelnöke arról szólt, hogy párbeszédet kezdeményezve augusztus 31-én megkeresték a közoktatásban tevékenykedő szakszervezeteket.

Az eszmecsere célja, hogy az eddigi esetleges együttműködés rendszeresebbé váljon, erősödjön - jegyezte meg.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását