2024. április 20. - Tivadar

Savanyú a szőlő... leve

Először került Magyarországon piacra a zöld lé, azaz a verjus, amely az éretlen szőlő kipréselt, savanyú leve és amelyet sokféle célra használnak a külföldi konyhákban. Főleg a csúcsgasztronómiában kedvelik az éretlen szőlő levének lágy, kellemes savanyús
2007. augusztus 31. péntek 10:56 - Hírextra
A verjus - amelynek még nem nagyon van közismert magyar neve - használható salátákhoz, halételekhez, húsokhoz, vagy üdítő italok alkatrészeként.

A verzsünek ejtett szőlőlé ,Franciaországban és Svájcban igen kedvelt. De már a régi rómaiak is használták, csak akkor még nem citrommal, hanem savanyú musttal fűszerezték ételeiket.

A középkori szakácskönyvek szerint szinte mindenféle fogáshoz alkalmazták. Az orvosok a gyomor megnyugtatására és a szomjas máj gyógyítására javallották - olvasható a www.verjus.hu weboldalon.
A "zöld lé" előállítása önmagában is gazdaságos, hiszen gyakran előfordul, hogy félig érett fürtöket leszednek a tőkéről, így a többi testesebb, édesebb ízt kap.

Ezeket eddig a földön hagyták, amelyek ott elrohadtak. Most viszont - amint az az egyik soproni borászat honlapjáról kiderül - egy részét fel fogják dolgozni és a borászat Magyraországon és Ausztriában egyaránt forgalmazza majd.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását