2024. április 19. - Emma

Több mint tízezren voltak a szűrésen

Több mint tízezren végeztettek látás-, hallás-, vérnyomás-, vércukor- vagy koleszterinszint-mérést Szombathelyen és Nyíregyházán a hétvégén megrendezett SZ.É.P. - Szűréssel az Életért Programon.
2008. március 3. hétfő 13:59 - Hírextra

A kormány, valamint számos civil és egészségügyi szervezet által 2007-ben indított program célja az egészséges életmód, a megelőzés és a szűrővizsgálatok népszerűsítése.

Az ingyenes rendezvény idei első két állomásán a legnagyobb érdeklődés a koleszterin- és vércukorszintmérést kísérte, csaknem valamennyi látogató ellenőriztette ezeket az értékeket - tudatta közleményében a Miniszterelnöki Hivatal.

A szabolcsi megyeszékhelyen minden második vizsgálatra jelentkezőnél magas koleszterinszintet mértek. Egy 30 évnél fiatalabb lánynál, aki - bár hirtelen fogyásra és gyakori szomjúságra panaszkodott - nem tudott komoly problémáról, kiemelkedően magas (21-es) vércukor-szintet mértek, ami súlyos cukorbetegséget jelez.

Szombathelyen az ÁNTSZ munkatársai azt tapasztalták, hogy sokan már ismert, magas vérnyomással jelentkeztek szűrésre, ám a mérés kiderítette: rosszul, vagy egyáltalán nem szedik a vérnyomást szabályozó gyógyszereket. Őket a szakemberek a háziorvoshoz irányították további kontrollra. Csaknem minden második vizsgálatra jelentkezőnél a normálistól eltérő, magas testzsírszázalékot mértek, számukra azonnali életmód-váltást: testmozgást és diétát javasoltak a tisztiorvosi szolgálat munkatársai.

A vasi megyeszékhelyen több daganatos megbetegedést is feltártak a szakemberek. Melanómát (bőr festéktermelő sejtjeiből kiinduló rák) nem, más típusú bőrrákot azonban talált a szakorvos. Gégerák gyanúja miatt irányított ellenőrzésre két látogatót a fül-orr-gégész, az ortopédiai- és lúdtalpszűrést végző orvos pedig egy kezdődő térdtáji tumor miatt javasolt további kivizsgálást a páciensnek.
Nyíregyházán a professzionális melanómaszűrést végző szakemberek öt embernél találtak bőrdaganatot, egy esetben pedig korai stádiumban lévő melanóma erős gyanúja miatt javasoltak műtétet. Sok látogató kereste fel az ortopédiai- és lúdtalpszűrést végző orvost, aki a legtöbbször rendszeres mozgást, úszást és gyógytornát javasolt az ülőmunkát végzőknek.

Az idei rendezvényhez szakértőként csatlakozott a Háziorvosok Országos Egyesülete, így a látogatóknak a helyszínen lehetőségük nyílt háziorvossal is ellenőriztetni a kapott eredményeket.
Idén öt nagyvárosban és 16 településen rendezik meg a SZ.É.P. - Szűréssel az Életért Programot - legközelebb március 16-án, vasárnap Szolnokon.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását