2024. április 26. - Ervin

Maradt elég parlagfű az országban

Nem valósult meg az a törekvés, hogy a parlagfüvet még virágzás előtt elpusztítsák – állítja a Parlagfűmentes Magyarországért Egyesület.
2009. augusztus 14. péntek 06:09 - HírExtra
A civil szervezet elnöke csütörtökön, Rákoskerten, egy parlagfűvel erősen szennyezett mintegy háromhektárnyi külterületen tartott bejáráson újságíróknak úgy fogalmazott: nem valósul meg az a törekvés, hogy a parlagfüvet saját akaratból, vagy kényszerkaszáltatással még virágzás előtt elpusztítsák a bel-, vagy külterületi ingatlanokról, annak ellenére, hogy egyre több bejelentés érkezik fertőzött területről a szervezethez és a hatóságokhoz, és egyre több beteg fordul orvoshoz allergiás panaszokkal.

Juhászné Halász Judit, a Parlagfűmentes Magyarországért Egyesület elnöke azt mondta: Magyarországon mintegy 700 ezer hektárnyi terület fertőzött parlagfűvel, de a földhivatalok és önkormányzatok ellenőrei mindössze 10-20 ezer hektárt járnak be évente. Megjegyezte, idén az időjárási körülmények miatt kevesebb parlagfű fejlődött ki, de véleménye szerint a belterületi ingatlanokon, főleg építési területeken fordul elő gyakori fertőzöttség.

A civil szervezet elnöke a legnagyobb problémának azt tartja, hogy az emberek nem ismerik fel a parlagfüvet, és nincsenek tisztában azzal, hogy milyen allergiás reakciókat, tüneteket válthat ki, ha a növény elszórja virágait. A parlagfű ezekben a hetekben virágzik.

A földhivatal, az önkormányzat munkatársaival tartott bejáráson résztvevő Rétvári Bence, a Fidesz-KDNP országgyűlési képviselője, a környezetvédelmi bizottság tagja az MTI-nek úgy nyilatkozott: ma az egészségre az egyik legnagyobb veszélyt a parlagfű jelenti, és emiatt a kormányzatnak határozottabban kellene fellépnie. Véleménye szerint a legjobb megoldás a parlagfűmentesítésre az lenne, ha minden tulajdonos elvégezné ezt a feladatot saját ingatlanján, ugyanis büntetésekkel bár lehet ösztönözni az embereket, de hosszú távon ez nem célravezető.

Arra a kérdésre, hogy az ellenzéki frakciószövetség támogatja-e Fül Sándor, a jövő nemzedékek országgyűlési biztosának azon kezdeményezését, miszerint a kormány kiemelt állami feladattá nyilvánítsa a parlagfűirtást, s erre a terültre kormánybiztost is nevezzen ki, úgy válaszolt: a javaslat jó, támogatják, de meggyőződésük, hogy megfelelő támogatással egy kormánybiztos sem érne el eredményt. A rossz kormányzás miatt ez a megoldás is kudarcba fulladna – fogalmazott az ellenéki politikus.

A Parlagfűmentes Magyarországért Egyesület azért szervezett csütörtökre sajtóbejárást egy külterületi ingatlanon, hogy bemutassák, a bejelentéstől számítva mennyi idő telik el, amíg elrendelik a kényszerkaszálást. A újságíróknak is megmutatott XVII. kerületi városrész a lakóházaktól több kilométernyire található erdős és mezőgazdaságilag művelt földterületek között. Azt, hogy a parlagfűvel szennyezett terület kinek a tulajdonában van, a földhivatal emberei GPS koordináták alapján mérik be, majd ennek ismeretében dönt a mezőgazdasági hivatal a büntetés mértékéről, míg a földhivatal elrendeli a kényszerkaszálást.

A zöldombudsman július közepén ismertette a parlagfűmentesítéssel kapcsolatos vizsgálati eredményét, amelyben aláhúzta: a parlagfű évente több 10 milliárd forintos kárt okoz az országnak: a termeléskiesés legalább 30 milliárd, a táppénzkiadások és az egészségügyi ellátások évente 40 milliárd forintra tehetők, miközben az ország alig egymilliárdot szán védekezésre, és ez az összeg az utóbbi években is csökkent.

Tavaly az önkormányzatok több mint ezer esetben rendeltek el kényszerkaszálást és 1138 alkalommal szabtak ki bírságot, a megyei növényvédelmi és talajvédelmi igazgatóságok a múlt évben majdnem 4500 esetben, több mint ötezer hektáron rendeltek el kényszerkaszálást. Évenként közel 200 millió forintnyi bírságot szabnak ki.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását