2024. május 15. - Zsófia, Szonja

A világ legjobb röntgen gépe

Csaknem három és fél kilométeres, 25 méteres mélységig is lenyúló alagútban épül a világ leghatékonyabb röntgen-berendezése a németországi Hamburg közelében. Elemi részecskék minden eddiginél hatékonyabb vizsgálatát teszi majd lehetővé 2013-tól, a terveze
2007. augusztus 31. péntek 10:51 - Hírextra
Ha Európa a kutatás területén nem akar a harmadik helyre szorulni a földrészek versenyében, a következő két évtizedben jóval többet kell áldoznia a jövő gazdasági, társadalmi és katonai fölényt is garantáló kutatásokra. Ezt a véleményt proklamálta az "Európai kutatási-háttért vizsgáló stratégia-fórum", amelyen a földrészünk kutatói előterjesztették a mintegy kétszáz, összesen 14 milliárd euróba kerülő, halaszthatatlanul fontos kutatási téma listáját is. Abból a versenyképességet vizsgáló, a V. Potocsnik miniszter által irányított EU miniszterek-tanácsa 35-öt ítélt valóban sürgősnek. Köztük főleg a klímaváltozással, a biológiai fejlesztésekkel foglalkozók, de óriás távcsövek felállítását célzók is szerepelnek.

Egy ilyen kiemelt téma az elemi részecskék működésének "élőben" vizsgálata, amihez szükséges az a minden eddiginél erősebb röntgensugarakat felvillantani képes berendezés, amelynek építését június 12-én a Hamburghoz közeli Schönefeld városkában ünnepélyesen indították el. A 2013-ban átadni remélt, 850 millió euróba kerülő XFel berendezés egy 6-25 méter mélységben kialakított, 3400 méter hosszú alagútban működik majd. (X a röntgensugár nemzetközi jele, Fel= Freie-Elektronen Laser, azaz szabad elektronos lézer). Fizikusok, anyagkutatók, biológusok, vegyészek vele egyaránt még "közelebbről" vizsgálhatják majd a kutatásaik tárgyát. Számításaik szerint 3000 vendégkutató veszi majd igénybe az XFel nyújtotta egyedülálló anyagvizsgálati lehetőségeket.

Mivel az építéséhez szükséges óriási összeget a német szervek önmagukban nem tudták volna előteremteni, nemzetközi beruházókat kerestek és találtak. Ám a siker nem teljes: az XFel későbbi, kedvezményes használata reményében 12 állam jelentkezett, az ünnepélyes indításon viszont a német Anette Schavan kutatási miniszter-asszony mellett, - aki a létesítményt Európa jövője szimbólumának tartja - csak francia kolleganője, Valérie Précesse és Andrej Furcenko orosz kutatási miniszter vett részt. Az eredetileg tíz mérőhelyesre, munkaállásosra tervezett XFel-re a szükséges 1,1 milliárd eurót nem sikerült összehozni, s hogy ne kerüljön többe 850 milliónál, a mérőhelyek számát hatra csökkentették.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását