2024. május 4. - Mónika, Flórián

Államfő a tanévnyitón

Sólyom László mond beszédet a Nógrád megyei cserhátsurányi általános iskola tanévnyitó ünnepségén szombaton; az intézmény igazgatója az MTI-nek hangsúlyozta: azt akarják bebizonyítani, hogy kisiskolában is lehet színvonalas oktatást biztosítani és az ered
2007. augusztus 31. péntek 16:36 - Hírextra

Sztancsik József polgármester elmondta a távirati irodának, hogy még július elején kereste meg őt a Köztársasági Elnöki Hivatal azzal, hogy Sólyom László az idei tanévnyitón szeretne elmenni egy olyan iskolába, ahol küzdenek a létükért, és ezek között volt a cserhátsurányi iskola is. Sólyom László munkatársai aztán több intézményt is felkerestek, és a választás azért esett a Nógrád megyei iskolára, mert nehéz helyzetükben nem állnak feltett kézzel, és ezt eredményeik is alátámasztják - tette hozzá.

A Tessedik Sámuel Körzeti Általános Iskolát 1995-től közösen tartja fenn a körjegyzőségben működő Cserhátsurány és Herencsény önkormányzata, a herencsényi gyerekeket iskolabusz szállítja.

A 2007/2008-as tanévet száz gyerek kezdi meg, ez a létszám már azt mutatja, hogy sikerült megállítani az elvándorlást a közeli város, Balassagyarmat iskoláiba. Az utóbbi két évben folyamatosan nőtt a létszám, többen visszamentek a falusi iskolába, sőt, beiratkozott az első diák, aki Balassagyarmatról jár ki Cserhátsurányba.

Cserhátsuránynak 899, Herencsénynek 685 lakosa van.

A tantestület azt szeretné bebizonyítani, hogy kisiskolában is lehet színvonalas oktatást biztosítani - mondta az igazgató.

Az igazgató hangsúlyozta, hogy az iskolában személyre szóló, kiscsoportos foglalkozásokat valósítottak meg. Nagy hangsúlyt helyeznek a sportra, duatlonban évek óta az ország egyik legjobb csapata a cserhátsurányi. Angolból kiemelt képzést kapnak a diákok, a második osztályban 2006-ban kilencen, idén pedig hatan tettek gyermekszintű nyelvvizsgát. Modern tánc, kerámia és színjáték tanszakon folytatnak művészeti képzést.

 

A települések is felvállalják az iskola nehézségeit, mivel a normatív támogatás nem elég, komoly anyagi terheket vállal a két önkormányzat - emelte ki Sztancsik József.

Hozzátette: újabb fejlesztésként tervezik OKJ-s szakképzés eindítását a nyolcadik osztály elvégzése után erdészeti, kertészeti, gyógynövényes területen.


Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását