2024. március 29. - Auguszta

A londoni férfi New York-ban

Több mint tíz év után először kapott meghívást magyar film a szeptember 28-án kezdődő New York-i filmfesztiválra; a szemlén Tarr Béla legújabb alkotását, A londoni férfit vetítik - tájékoztatta a Magyar Filmunió pénteken az MTI-t.
2007. augusztus 31. péntek 16:42 - Hírextra

Az Egyesült Államok kulturális fellegvárában, a New York-i Lincoln Centerben, immáron 45. alkalommal megrendezendő esemény különlegessége, hogy tradíciójához híven válogatásában csekély számú játékfilmet mutat be. Az idén mindössze 11 alkotás képviseli a világ filmművészetét - közölte a filmunió munkatársa, Papp Csaba.

Magyar rendező munkája több mint tíz éve nem kapott meghívást, a legutóbb Tarr Béla Sátántangó című filmje volt látható ebben a válogatásban.
A Balázs Béla-díjas filmrendező munkáját, A londoni férfit az európai, ázsiai és ausztrál bemutatók után az amerikai kontinens első rangú filmfórumai tűzik műsorr

a Torontóban, Vancouverben, Montrealban, Minneapolisban, Chicagóban és New Yorkban.
Az alkotást a csütörtökön kezdődő, 32. alkalommal meghirdetett torontói filmfesztiválon a Masters elnevezésű válogatásban mutatják be, amelybe a kortárs filmművészet mesterműveit hívják meg. A magyar-francia-német koprodukcióban készült Tarr Béla-alkotás Claude Chabrol, Amos Gitai, Huo Hsziao-hszien (Huo Xiao-xien), Takesi Kitano, Ken Loach, Manoel de Oliveira, valamint Eric Rohmer legújabb munkái között lesz látható.

Az észak-amerikai premiert követően Kanada további két nagyvárosában mutatják be Georges Simenon bűnregényének filmátiratát: a vancouveri nemzetközi filmfesztiválra, és a montreali "Nouveau Cinéma" elnevezésű szemlére is meghívták.
A minneapolisi Walker Art Centerben "Misztikus Harmóniák" címmel mutatják be Tarr Béla életművét szeptember közepén.

Tarr Béla munkásságáról, az egyetemes filmművészetben elfoglalt helyéről és filmtörténeti jelentőségéről a Chicago-i Facets Cinémathéque-ban tartanak háromnapos szimpóziumot szeptember 16-tól. A rendezvényen műsorra tűzik a Werckmeister harmóniák, valamint A londoni férfi című filmet.


Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását