2024. április 29. - Péter

Kisdiák a tudósok között

Egy 14 éves tanuló is közreműködött annak a tudományos cikknek a megírásában, amely a gleccsereken fészket rakó fehérszárnyú pintyekről számol be.
2008. november 18. kedd 15:53 - Hírextra
Bár Spencer P. Hardy sosem járt még a vermonti otthonától több ezer kilométerre fekvő perui Andok jéggel borított hegyláncainál, a kilencedikes diák mégis a világon elsőként számolt be arról, hogy a pingvineken kívül még egy madárfaj képes fészkelni a gleccsereken.

"Segít betekinteni abba a folyamatba, amely során a madarak megpróbálnak minden területet belakni, a Death Valley-től egészen a perui Andokig" - mondta Clait Braun, a Wilson Journal folyóirat szerkesztője, aki szeptemberben publikálta a 14 éves Spencer és tudós édesapja közös tanulmányát. Braun egészen addig nem tudott a fiú életkoráról, míg a cikk utolsó simításai kapcsán rá nem kérdezett Spencer tudományos fokozatára. A válasz igencsak megdöbbentette, a legtöbb anyagot ugyanis diplomás emberektől vagy idősebb madárszakértőktől kapja az újság.

Spencer szerzőtársa saját édesapja, Douglas Hardy volt, aki a Massachusetts Egyetem gleccserszakértőjeként dolgozik. Fiának a madarak iránti érdeklődése már 6-7 éves korában kialakult, amikor képzett szakemberekkel dolgozott együtt a helyi madárszámlálásokon. Édesapja 2003-ban kezdte meg kutatásait a Peruban található Quelccaya-gleccsernél, amely a klímaváltozás miatt került veszélybe.

Spencerre való tekintettel az apa fényképeket készített minden Peruban látott madárról. Ezeket a fiú később alapos tanulmányozásnak vetette alá, könyvek segítségével beazonosította a különböző szárnyasokat. A munkába bekapcsolódott George Clark biológus is, aki tanácsokkal látta el a fiatal ornitológust.

Később már csak arra kellett rájönniük, hogy melyik madár fészkére találtak rá. "Két fajra csökkentettük végül a kutatást, elsősorban a fészek mérete és elhelyezkedése alapján". Utolsó lépésként pedig a Smithsonian Institution egyik szakértője kapcsolta össze a szálakat és jutott el egészen a pintyekig.

A publikálás előtt még okozott némi fejtörést, hogy Spencer mely iskoláit sorolják fel, de végül azt az intézményt választották - Norwich általános iskola - melybe akkor járt, mikor a cikk először került a szerkesztő elé.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását