2024. május 7. - Gizella

AIDS: "Ne fürgyé le!"

A nemi aktus utáni mosakodás megnövelheti az AIDS-fertőzés kockázatát - ezt a meglepő következtetésre jutottak kutatók Ugandában. Megfigyeléseik szerint azoknál a nem körülmetélt férfiaknál, akik a szeretkezés után azonnal tisztálkodni szoktak, magasabb a
2007. augusztus 27. hétfő 08:24 - Hírextra
A Makerere egyetem közegészségügyi szakemberei Uganda Rakai tartományában két és félezernél több férfit vontak be a vizsgálatba, amelynek segítségével azt kívánták megállapítani, hogy a mosakodás alternatívát jelenthet-e a körülmetéléssel szemben, amit már korábbi tanulmányaikban is egyértelműen védő hatásúnak tartottak.

A 15 és 49 év közötti - nem körülmetélt - férfiak nem voltak HIV-fertőzöttek. 83 százalékuk mondta azt a kérdezőbiztosoknak, hogy minden partner után megmossa a nemi szervét. (A szeretkezés utáni hímtagmosás amúgy általános afrikai gyakorlat.) A fél évvel később, illetve egy, majd két évvel a vizsgálat kezdete után megismételt kérdések arra is kitértek, hogy a mosakodáshoz szoktak-e törlőkendőt használni. A szappanhasználat nem került szóba, bár a kérdés azért is fontos lehetne, mert egyes afrikai szappanféleségek erősen bőrirritáló hatásúak.

Az allergiát és a fertőző betegségeket kutató amerikai intézet által szponzorált vizsgálat eredményei azt mutatták, hogy a szeretkezést követő három percen belül tisztálkodó férfiak közül 2,3 százaléknyian fertőződtek meg az AIDS kórokozójával, a HIV-vírussal, szemben azzal a 0,4 százalékkal, ami a legalább 10 percig, vagy tovább várakozók körében mutatkozott. (A minimum tízperces várakozási idő már biztonságosnak mondható.)

A jelenségre nem tudnak pontos magyarázatot adni a kutatók. Korábban arra gondoltak, hogy a hímvessző lemosásával egyben az esetleg fertőző hüvelyváladéktól is megvédi magát a nem körülmetélt férfi. A most publikált eredmények egyik lehetséges magyarázata, hogy a savas hüvelyváladék valószínűleg rontja az AIDS vírus túlélési esélyeit a férfi nemi szervén.

Ami a mosakodást illeti, a semleges pH-jú víz használata valószínűleg megnövelheti a vírus túlélését. A HIV-nek nedves közegben kell lennie, hogy átjusson a nyálkahártyán, majd megfertőzze a sejteket. Ha a HIV-vel fertőzött váladék megszárad, kevésbé életképes benne a vírus, a vízzel való érintkezés után viszont ismét fertőzőképesebb lesz a közeg - írja a The New York Times egészségügyi melléklete.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását