2024. május 6. - Ivett, Frida

Megunták a körbetartozásokat

A körbetartozások elkerülésére összefogtak a vállalkozások és megalakították a Jól Fizetők Baráti Körét. A társaságba olyan cégek léphetnek be önként, amelyek vállalják, hogy határidőre kiegyenlítik a számláikat.
2007. augusztus 26. vasárnap 09:24 - Hírextra
Az országban elharapódzott körbetartozások ellen szeretne fellépni a Jól Fizetők Baráti Köre. Az interneten szerveződő közösségbe olyan vállalkozások léphetnek be, amelyek vállalják, hogy a megrendelt termékekért, szolgáltatásokért határidőre fizetnek. A baráti kör afféle elit klub olyan cégeknek, amelyek tisztességesen szeretnének dolgozni, és a mottójuk: "Mi nem ismerjük a körbetartozást, mert körbefizetünk!". A tagok vállaják, hogy ha egymásnak dolgoznak, akkor időben rendezik a számláikat, vagyis a tagoknak közös érdekük, hogy megbízhassanak egymásban - mondta a Független Hírügynökségnek Csókási Tibor, a Jól Fizetők Baráti Körének ötletgazdája és alapítója.

A körbetartozások ellen alakult vállalkozói csoport júliusban indult, azóta több tucatnyian csatlakoztak a kezdeményezéshez, köztük például könyvelőiroda, ügyvéd, lakásfelújító, kiadványkészítő és nyomdai vállakozás, informatikai cégek, autó- illetve vaskereskedés, biztonság- és fűtéstechnikai vállalatok. A Jól Fizetők Baráti Körének tagjai egy közös logót használhatnak a levelezésükön, amely a gazdaságilag stabil vállalkozások garanciájává és jelképévé válhat. Ebből látszik, hogy mindazok, akik ezt használják, a maguk módján fellépnek a körbetartozások ellen. Az ötletgazda abban bízik, hogy egyre több, hasonlóan gondolkodó cég csatlakozik hozzájuk és hamarosan akár ezren is lehetnek.

A baráti körbe önként léphetnek be a cégek, amelyek tiszta lappal indulhatnak, vagyis nem ellenőrzik, hogy vannak-e kintlévőségeik. Ha azonban mégis előfordulna, hogy nem rendezik a számláikat, először a tagok felszólítják őket erre. Ha a renitens vállalkozások így sem fizetnek, a tagok - mivel más eszközük nincs, pénzbehajtással pedig nem foglalkoznak - kizárják őket a Jól Fizetők Baráti Köréből és felteszik a nevüket az internetes oldaluk, a www.jolfizetok.hu nyilvános feketelistájára. Ezen az oldalon olvasható a kezdeményezéshez csatlakozók listája is.

A becslések szerint Magyarországon az iparágak közötti körbetartozás nagyságrendje az utóbbi öt évben elérte az évi 100 -140 milliárd forintot. A körbetartozás leginkább az építőiparra jellemző, de a feldolgozó- és a textiliparban, illetve a fuvarozóknál is jelentős.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását