2024. április 19. - Emma

Becsődőlhetnek a háziorvosok

Az Alapellátó Orvosok Országos Szövetsége szerint az idei áfaváltozások és a jövő évre tervezett adóváltoztatások csődbe viszik a háziorvosi praxisokat - olvasható a szervezet elnöksége által az MTI-hez hétfőn eljuttatott állásfoglalásban.
2009. június 15. hétfő 19:01 - HírExtra
A Szász István elnök által jegyzett közleményben azt követelik a kormánytól és az Országgyűléstől, hogy gondoskodjon az egészségügyet konszolidáló törvények meghozataláról, korrigálásáról, s az adóváltoztatások tervezetét a kormány vonja vissza, illetve azt a képviselők ne szavazzák meg.

Mint a szövetség kifejti, a háziorvosok méltatatlanul kevés jövedelemért dolgoztak, így az alacsony nyugdíj miatt egzisztenciális kényszert is jelent, hogy minél tovább munkát vállaljanak. Állítják, a havi 800-900 ezer forint bruttó bevételből nem lehet fizetni a Pénzügyminisztérium és az APEH elvárásainak megfelelő számú alkalmazottat és biztosítani a rendelő fenntartását. "Sok orvos küzd a létbizonytalansággal" - fogalmaznak.

A jelenleg működő 6.800 háziorvosi körzetben több mint 1.400 nyugdíjkorhatáron túl dolgozó háziorvos van, közülük több százan betöltötték már a 70. életévüket is. A szövetség szerint a 2010-ben bevezetendő nyugdíjkorlát és a 2009. július 1-jével hatályos áfaemelés praxiscsődökhöz fog vezetni.

"Mindez a bevétel összegétől függő, úgynevezett +elvárt+ társasági vagy személyi jövedelemadóval együtt a háziorvosi praxisok jelenlegi elégtelen, az OEP-nek a tényleges, jogszabályok által előírt, elvárt költségeket figyelmen kívül hagyó finanszírozási rendszerében egyszerűen a háziorvosi praxisok tömeges csődjéhez fog vezetni, ezáltal az alapellátás totális összeomlását eredményezi" - írták az állásfoglalásban.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását