2024. április 28. - Valéria

Az SZDSZ felülvizsgálná a finnugor kapcsolatokról szóló kormányhatározatot

Az SZDSZ kezdeményezi a finnugor kapcsolatrendszer koordinálásáról szóló kormányhatározat felülvizsgálatát - közölte Szent-Iványi István az SZDSZ európai parlamenti képviselője pénteki sajtótájékoztatóján.
2007. augusztus 24. péntek 19:12 - Hírextra
Elmondta: az 1997-ben elfogadott határozatott úgy kellene megújítani, hogy tartalmazza azokat a fontos projekteket, amelyeket a magyar kormány is támogat.

Véleménye szerint ilyen lehetne a Finnugor Népek Világkongresszusa Magyar Nemzeti Szervezete által kezdeményezett Collegium Fenno-Ugricum, és a Bibliotheca Fenno-Ugrica, amelyek magyarországi székhellyel működve az oroszországi finnugor népek körében nyelvfejlesztési, oktatási, ismeretterjesztési és hálózatépítési funkciókat látnának el.

Az MTI kérdésére elmondta: még nincsenek a számítások arra vonatkozóan, hogy mekkora anyagi támogatást kapnának ezek a projektek, de - mint mondta - nem milliárdokról van szó, szerinte évi 20-30 millió forint is segítség.

Szent-Iványi István hangsúlyozta: Magyarország céltudatos politizálással, és viszonylag csekély anyagi ráfordítással sikeresen erősíthetné meg pozícióit a finnugor népek körében.

Hozzátette: az SZDSZ sürgeti, hogy az új határozat a Finnugor Népek Világkongresszusára, 2008-ra elkészüljön.

A liberális politikus kitért arra, hogy az SZDSZ azt kezdeményezte: az EU indítson speciális programot az oroszországi finnugor népek anyanyelvi oktatási, kulturális és médiatevékenységének támogatására, illetve az EU-Oroszország kulturális együttműködés terjedjen ki a kisebbségi kultúrákra, ne csak a többségi orosz kultúrára.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását