2024. március 29. - Auguszta

Az ÁNTSZ-nek fogalma sincs, hány fürdő nyit idén

Nem tudja az tisztifőorvosi hivatal, hogy mennyi strand vagy fürdő nem nyithat ki idén, amiért nem sikerült a medencéikbe beépíteni a már kötelezővé vált vízforgató berendezést. Mindössze annyi biztos, hogy valamivel több mint 80 medencénél nincs kész ez
2007. április 25. szerda 17:23 - Hírextra
Január elsejétől egy kormányrendelet szabályozza, hogy vízforgatóval kell ellátni a strandokon lévő medencéket. Egyes gyógyfürdők ez alól mentességet kapnak, hiszen a vízforgatás és fertőtlenítés miatt akár a gyógyhatását is elveszíthetné a víz. Azonban ezeknél a medencéknél is a pótlást a hatályos szabályok szerint kell megoldani - mondta el a Független Hírügynökségnek Kulcsár György, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal (OTHI főigazgatója.

Közölte: Magyarországon 2495 fürdőmedencéről tudnak, ebből valamivel több mint 80 nincs felszerelve vízforgatóval, így azokat nem lehet majd használni, amikor a strandok megnyílnak. Ez főként a Dél-Alföldet érinti.
Azt az OTH sem tudja pontosan, hogy lesz-e olyan strand, ahol egyetlen medence sem használható, így ki sem lehet nyitni. Az azonban elképzelhető, hogy egy-egy fürdő bár megnyit, lesz medence, amelyet nem töltenek fel vízzel, így nem lehet használni.

A vízforgató beszerelésére egyébként tíz éves türelmi idő volt - mondta Kulcsár György. A lényege, hogy a vizet zárt rendszerben kell keringetni. Először a hajszálakat és nagyobb szennyeződéseket szűri meg a vízforgató, majd a mikroszennyeződéseket. Végül fertőtleníti, és így kerül vissza a medencébe - magyarázta a főigazgató.
A vízforgatóval felszerelt medencéket egyébként évente kétszer kell feltölteni és üríteni teljesen, illetve fürdőzőnként 30 liter pótvizet kell beleengedni.

Kulcsár György elmondta azt is, hogy a vízforgatóra a fertőzések elkerülése miatt van szükség, bizonyított tény ugyanis, hogy járványt okozhat a koszos víz - főként a kisgyerekek között. A szakember azonban hangsúlyozta, hogy Magyarországon 1996 óta nem volt ilyen fertőzés, csak néhány megbetegedés.

Egy két évvel ezelőtti felmérés szerint az átalakítások átlagosan 40-42 millió forintba kerülnek medencénként- tette hozzá a főigazgató.
Forrás: FH
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását