2024. április 25. - Márk

Kormányváltás után korrupció-vizsgálat

Arra tett ígéretet Orbán Viktor, hogy a Fidesz hatalomra kerülése esetén "szálanként" vizsgálják majd meg azokat a korrupciós ügyeket, amelyeket egy honlapon gyűjt folyamatosan az ellenzéki párt.
2008. június 26. csütörtök 15:40 - Hírextra
A Heti Válaszban csütörtöki számában megjelent interjúban az ellenzéki vezető felhívta a figyelmet a www.korrupedia.hu oldalra, amelyet május végén indított útjára a Fidesz. "Hallom, hogy az MSZP a gyanús esetek listáját kéri tőlünk. Nos ott van:lehet böngészni" - fogalmazott.
Orbán Viktor szerint a honlapon a jelenlegi kormány "korrupciós hagyatékát", a "hatalommal visszaélés eseteit" gyűjtik, amelyeket "szálanként" meg fognak vizsgálni a kormányváltás után.
A pártelnök, aki már korábban is többször ígéretet tett arra, hogy kormányváltás esetén szigorúan kivizsgálják a jelenlegi kabinet "korrupciós ügyeit", az interjúban arról is beszélt, hogy a Medgyessy-kormány - egy közpénzügyi államtitkár személyében - "külön vérbírót" állíttatott a Fideszre.

Mint mondta, több mint 130 ügyet vizsgáltak, "családokat aláztak meg, életpályákat törtek derékba", de a gyanúban kevert személyek megvédték igazukat, elmarasztaló ítélet sem született.
"Ez önmagáért beszél. Minden kormányzó erőnek azt kívánom, hogy úgy tudjon a közvélemény szemébe nézni, ahogy 2002 után a Fidesz. Ha lesz kormányváltás, ez MSZP is megkapja ezt az esélyt" - fogalmazott Orbán Viktor.

A www.korrupedia.hu honlapon a "szocialista-szabaddemokrata korrupciós lexikon" részéként betűrendben is felsorolják azokat a cégeket, magánszemélyeket és településeket - összesen több mint 140-et - amelyek vagy akik esetében korrupciógyanús ügyeket sejtenek.
A felsorolt ügyeknél forrásként többek között a Magyar Nemzetre, a Magyar Hírlapra és a Heti Válaszra, valamint az Indexre, az Origo-ra, a stop.hu-ra, a Hírszerzőre és a HírTV-re is hivatkoznak.
A "lexikonban" szereplők közül csak egyvalaki, Babarczy Eszter kultúrtörténész, publicista volt az, aki a honlapra felkerül levél szerint tiltakozott a szerkesztőségnél, amiért bűncselekménnyel vádolják.

A honlapon "kiemelt ügyként" kezelik a Fittelina-ügyet, Kabai-ügyet és a Zuschlag-ügyet, külön mappában szerepelnek az önkormányzati "korrupciós ügyek", valamint a tanulmányírási pályázatok és kommunikációs tenderek nyertesei. Azokat az ügyeket is felsorolják, amelyekben peres eljárás kezdődött vagy már jogerős ítélet van.
A honlap szerkesztői várják azok jelentkezését, akik korrupciós ügyekről tudnak.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását