2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Varnus Xavér megverte az adóhivatal későbbi osztályvezetőjét

Húsz évig gyűjtötte Varnus Xavér orgonaművész az erőt, hogy új albumát elkészítse, melyben a komoly- és könnyűzene közötti határok lerombolását célozta meg. A lemezen olyan darabok interpretációja kap helyet, mint Ravel Bolero-ja, Carl Orff Carmina Burana
2007. április 4. szerda 14:36 - Hírextra
Varnus Xavér absztrakciói a lemez kapcsán:

"Amikor 1984 szeptemberében utoljára találkoztam Torontóban Leonard Bernsteinnel, a Yonge Street és a Queen Street sarkán beszélgetve váratlan indulattal ragadta meg a karomat, és így szólt: 'Mutassa meg, hogy a maga hangszere sokkal több, mint templomi szertartások monoton kelléke! Mutassa meg azt, amit az orgonisták már elfelejtettek: hogy az orgona hangjában a világmindenség és a teremtés lakozik! Merjen elszakadni az ostoba hagyományoktól és előítéletektől, merjen bármit játszani orgonán, ami szép!"

"Ravel, amikor megírta a Bolerot, a kézirat egy-egy példányát eljuttatta két nagyon tisztelt és elismert szaktekintélynek. Az egyiket Theodor Dubois-nak, a Konzervatórium igazgatójának és a zeneszerzés professzorának, aki visszaküldte Ravelnek és csak ennyi megjegyzést fűzött hozzá: "Fércmű, a kilencven százalékát ki kellene húzni, talán az alap dallammal lehet valamit kezdeni". A kézirat másik példányát Debussyhez jutatta el. Tőle csak egy névjegy érkezett vissza, amire ezt írta: "A zene istenei, és saját istenem nevében kérem, egyetlen hangot ne húzzon ki a Boleroból! Remekmű!"

"1977-ben Budapesten két dolgot nem lehetett kapni: banánt és Jean-Michel Jarre lemezt. Csodával határos módon a nagybátyám Hollandiából hozott nekem egyet, a nagyon híres 'Oxygene' lemezt. Természetesen körbeadtam az osztálytársaimnak, hogy mindenki lemásolhassa. Az egyik barátom, aki most már az adóhivatal osztályvezetője, egyszerűen elveszítette. Majd megőrültem az idegességtől, elveszítettem a fejemet és alaposan megvertem. Életemben először és utoljára vertem meg embert. Most így utólag nagyon szégyellem magam és bocsánatot kérek tőle!"

"Most Vangelisről is kellene legalább egy jó történetet mesélnem. Csalódást kell okoznom, róla szinte semmit nem tudok, viszont nagyon szeretem. Hallgatni és most már játszani is" - meséli a Művész az új lemez kapcsán. A korong zenei anyagát Európa legnagyobb orgonáján, a Művészetek Palotája nagytermében rögzítették olyan elismert együttesekkel, mint a Talamba Ütőegyüttes és a Solti György Rézfúvós Együttes, Szentpáli Roland hangszerelő-karmester vezetésével.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását