2024. június 14. - Vazul

Megsértik a jogszabályokat a pogányszentpéteriek érdekében

Somogy és Zala megye határán az eddigi 10 kilométer helyett akár 70-80-at is meg kell tenni az egészségügyi ellátásért, mert a már Zalában levő nagykanizsai kórház helyett csak a kaposvárit vehetik igénybe a betegek.
2007. április 4. szerda 14:29 - Hírextra
A megye határ közvetlen közelében fekvő Pogányszentpéteren ezért az önkormányzat úgy döntött, hogy továbbra is Nagykanizsára utaltatja a betegeket. Ezen a településen kívül még másik 11-nek a lakóit érinti csak ebben a körzetben a módosítás. A Somogy megyében lévő Pogányszentpéter polgármestere szerint érthetetlen, hogy miért kell a betegeket 60-70 kilométerre szállítani, miközben 10 kilométernyire tőlük van egy jól felszerelt kórház Nagykanizsán. Nagykanizsa azonban már a megyehatáron túl van, így pedig az új egészségügyi törvény szerint nem láthat el somogyi betegeket.

A Pogányszentpéterieknek a 40 kilométerre levő nagyatádi kórházba kell menniük, ahol többek között nincs füll- orr- gégészet, és nincs gyerekosztály sem. Ilyen ellátás miatt már közel 70 km-re, Kaposvárra kellene menniük. Az önkormányzat azonban úgy döntött, hogy - megsértve a jogszabályokat - továbbra is Nagykanizsára utaltatja a betegeket.

Didicsné Kardos Györgyi helyi polgármester elmondta, hogy nekik ez minden szempontból a legoptimálisabb megoldás és jól bevált. A betegek érdekeit is ez szolgálja, hiszen pár perc alatt egy vérvételre, vagy szakvizsgálatra beérkeznek. Különösebb tortúra nélkül egy fél nap alatt elvégzik a dolgukat.

Pogányszentpéteren és a hozzá hasonló sorsú másik 11 településen is attól tartanak, hogy a lakók átjelentkeznek Nagykanizsára, hogy jogosultak legyenek az ottani ellátásra. A helyiek szerint ez azonban nem segít ha gyors ellátásra van szükségük, mert a mentők a jogszabályok szerint tekintettel lesznek a megyehatárra.

Pogányszentpéterről a nagykanizsai kórház mindössze 12 kilométerre van, míg a kaposvári, több mint 60-ra. Ennek ellenére, hogyha a mentőket riasztják sürgős esethez - baleset sérül
Forrás: Független Hírügynökség
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását