2024. március 29. - Auguszta

Janukovics engedményei Juscsenkónak

Viktor Janukovics ukrán kormányfő szerdán közölte: nem fogadja el a parlament feloszlatására és előre hozott választások kiírására vonatkozó elnöki rendeletet, és engedményeket ajánlott fel Viktor Juscsenko államfőnek annak visszavonása fejében.
2007. április 4. szerda 15:07 - Hírextra
Az elnök hétfő este oszlatta fel a törvényhozást, miután a múlt héten az őt támogató pártszövetség több parlamenti képviselőjét átcsábították a kormánykoalíciót alkotó erők padsoraiba. A parlamenti többség és a kormány illegálisnak minősítette Juscsenko lépését és az alkotmánybírósághoz fordult.

Viktor Janukovics azzal vádolta meg az elnököt, hogy nyomást gyakorol a bíróságra, és közölte, hogy a testület elnöke, Ivan Dombrovszkij le kíván mondani. Olena Lukas, a kancelláriaminiszter első helyettese közölte, hogy az alkotmánybíróság tagjai nem fogadták el az elnök lemondását, így a testület megkezdte a beadvány tárgyalását. Janukovics szerdán kijelentette: az alkotmánybíróság döntéséig semmiképpen nem kezdik meg az elnök által május 27-re kitűzött előrehozott választások előkészületeit.

Viktor Janukovics a kormányülésen több engedményt ajánlott fel az államfőnek annak fejében, ha visszavonja a parlament feloszlatását elrendelő ukázt. A kormányfő közölte: az ellenzék és az államfő megnyugtatása érdekében kész eleget tenni Juscsenko fő kérésének, aki meg kívánja akadályozni a honatyáknak a kormánypárti táborba történő átcsábítását. A kormánykoalíció kész továbbá módosítani a "narancsszínű forradalom" után elfogadott alkotmánymódosítási törvényt, amely jelentősen csökkenti az elnök jogkörét a parlament és kormány kompetenciái javára.

A kormány kész továbbá törvényben rögzíteni a kormányalakításkor aláírt nemzeti egységokmányban foglaltakat, amelyben Janukovics vállalta, hogy tiszteletben tartja az elnök Nyugat-barát külpolitikai irányvonalát. Janukovics leszögezte: a kormány tiszteletben fogja tartani az alkotmánybíróságnak a parlament feloszlatásával kapcsolatos állásfoglalását.
Forrás: Független Hírügynökség
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását