2024. május 2. - Zsigmond

Gyümölcsöt az iskolákba!

Megszavazta kedden Strasbourgban az Európai Parlament (EP) azt a javaslatot, hogy az elkövetkező két évben félmilliárd euróval támogassák az óvodások és kisiskolások gyümölcsfogyasztását.
2008. november 18. kedd 17:25 - Hírextra
Az Egészségügyi Világszervezet ajánlása szerint egy 11 éves gyermeknek legalább 400 gramm gyümölcsöt vagy zöldséget kell fogyasztania naponta. Az EU országaiban azonban ennél jóval kevesebb zöldséget és gyümölcsöt esznek, a túlsúlyos gyermekek száma pedig egyre nő, a statisztikák szerint az unióban ma mintegy 22 millióan vannak.

Az EU "kormánya", az Európai Bizottság 90 millió eurót szánna az iskolagyümölcs-programra 2009-ben és 2010-ben. Ebből azonban csak hetente egyszer jutna gyümölcs a gyermekeknek, és csak a 6 és 10 év közöttieknek. Az európai parlamenti képviselők ezért 500 millió euróra emelnék a program költségvetését. Így a számítások szerint lehetővé válna, hogy a gyermekek ne csak hetente egyszer, hanem minden nap kapjanak egy adag gyümölcsöt, és ne csak a kisiskolások, hanem az óvodáskorúak is.

Kérdés, hogy a tagállamok agrárminisztereinek e heti tanácskozásán mennyire hajlanak majd a nagyvonalúbb parlamenti változat elfogadására a Bizottság álláspontja ellenében.

Az Európai Parlament szerint - "fogyassz hazait, azaz európait" jeligére - csak az EU-ban termelt gyümölcsök fogyasztása lenne finanszírozható uniós forrásból. Emellett ki kellene zárni a feldolgozott gyümölcsöt, mivel az túl sok cukrot tartalmazhat.

A kérdésről folytatott parlamenti plenáris vitában felszólalt Tabajdi Csaba szocialista EP-képviselő. Kezében egy Strasbourgban vásárolt körtével, emlékeztetett arra, hogy a közösségi iskolagyümölcs-programot ő javasolta első alkalommal, 2005 májusában az uniós zöldség-gyümölcs reformról szóló vitában. A képviselő szerint fontos, hogy élelmezési kultúrára tanítsák a gyerekeket.

"Ha megkapják ezeket a gyümölcsöket, rajta az EU logójával, tudják, és ez gyerekkorban alakuljon ki, hogy ez biztonságos, nem vegyszeres és lehetőség szerint bio" - tette hozzá Tabajdi.
Az EU korábban már iskolatejprogramot is indított, azzal a céllal, hogy minden iskolás kapjon naponta egy bögre tejet.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását