2024. május 10. - Ármin, Pálma

Ha azt vallod, hogy nem kínoztak megúszod hét évvel

Bűnösnek találta a bíróság a terrorizmus anyagi támogatásában az "ausztrál tálibként" emlegetett guantánamói foglyot, de legfeljebb már csak további hét évet kell börtönben töltenie az eredetileg életfogytiglani szabadságvesztéssel fenyegetett David Hicks
2007. március 30. péntek 22:42 - Hírextra
A 2001 végén Afganisztánban elfogott egykori mezőgazdasági munkás az első a guantánamói foglyok közül, aki ellen a különleges katonai bíróságokra vonatkozó új szabályok szerint indult büntetőper hétfőn. Már az első tárgyalási napon bűnösnek vallotta magát az eljáró különleges katonai törvényszék előtt.

A muzulmán hitre áttért ausztrál állampolgár beismerte, hogy Afganisztánban az al-Kaida terrorhálózattól kapott kiképzést, 2001 végén két órán át fegyveres harcot vívott a tálibok oldalán az amerikai erők ellen, majd eladta puskáját, hogy a pénzből taxin a szomszédos Pakisztánba meneküljön. Tagadta, hogy előre tudott volna a 2001. szeptember 11-i terrortámadásról.

A 32 éves Hicks már öt évet töltött fogságban, javarészt vádemelés nélkül. Korábban azt állította, hogy az amerikai katonák bántalmazták, de a vádalku alapján most kijelentette, hogy fogva tartása idején "soha nem bántak vele törvényellenesen". További büntetését, amelyet várhatóan a hét végén szabnak ki, saját hazájában töltheti le.

Közben egy terroristagyanús szaúdi állampolgár azt állította, hogy kínzással csikarták ki belőle azt a vallomást, amelyben elismerte, hogy köze volt a Cole amerikai hadihajó ellen az adeni kikötőben végrehajtott támadáshoz, amely 17 amerikai tengerész életét követelte, és majdnem az 1 milliárd dollár értékű romboló elsüllyedéséhez vezetett.

A jemeni származású Abd al-Rahim al-Nasiri egy pénteken nyilvánosságra került kihallgatási jegyzőkönyv szerint azt mondta egyik kihallgatása során, hogy öt évvel ezelőtti fogva tartása óta egyfolytában kínozzák különféle módokon. Al-Nasiri egyike annak a "különösen értékes" 14 terroristagyanús fogolynak, akiket szeptemberben szállítottak a guantánamói fogolytáborba a CIA titkos külföldi börtöneiből.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását