2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Precedenst jelenthet a koszovói szerb autonómia

Precedenst jelenthet a koszovói szerbeknek nyújtott esetleges autonómia a határon túli magyaroknak - mondta Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke csütörtökön Budapesten.
2008. március 20. csütörtök 15:31 - Hírextra
A nemzetközi közösség részvétele a koszovói autonómia megteremtésében olyan precedenst teremthet, amely összhangban van azzal, hogy a kisebbségi jogok az emberi jogok részét, egyben a nemzetközi együttműködés tárgyát képezik - jelentette ki Izsák Balázs, miután Németh Zsolttal, az Országgyűlés Külügyi és határon túli magyarok bizottságának fideszes elnökével tárgyalt.

"Nem a független Koszovó ügye, hanem a mitrovicai és a többi szerb közösségnek biztosítandó autonómia lehet precedens értékű. A nemzetközi közösség széleskörű autonómiát kényszerít ki a Balkánon, és ez a székelyek számára, a többi határon túli magyar számára nagyon jó hír" - fogalmazott Németh Zsolt újságírók előtt.

A fideszes politikus szerint Magyarországon egyetértés van abban, hogy támogatni kell a határon túli magyarok autonómia törekvéseit, mind a területi, mind a kulturális önrendelkezést.
Kiemelte, hogy az autonómiatörekvések megvalósítása szempontjából az Európa Tanács és az Európai Parlament is fontos színtér.

A kisebbségi jogok védelmének rendszere ráépülhet a lisszaboni szerződésben foglaltakra. Valami mozog az Európai Unióban, de tagadhatatlan, hogy jelenleg a tagállamok rendelkeznek az autonómiákról - tette hozzá Németh Zsolt.

Izsák Balázs kiemelte: a Székely Nemzeti Tanács az Európa Tanácshoz és az Európai Parlamenthez fordul annak érdekében, hogy létrejöjjön a székely autonómia. Ebben számítanak a magyar kormány támogatására is.

A határon túli magyar szervezeteket tömörítő Kárpát-medencei Autonómia Tanács szerdán Budapesten tárgyalt az autonómia-törekvésekről. Az ülés után bejelentették: a testület a bukaresti NATO-csúcs alkalmából a tagországokhoz fordul, hogy tegyék biztonságpolitikai megfontolás tárgyává a békés, demokratikus autonómiatörekvések támogatását.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását