2024. június 14. - Vazul

A kormány akkor követeljen, ha fizet

Az állam 30 napon belül fizesse ki tartozásait, a vállalkozóknak pedig csak akkor kelljen áfát fizetniük, ha az államtól valóban megkapták számlájuk ellenértékét - ezt javasolja a parlamentnek a Fidesz, az Országgyűlés honlapjára felkerült törvényjavaslat
2007. március 1. csütörtök 20:26 - Hírextra
A kormánynak költségvetési önfegyelmet kell tanúsítania, ehhez pedig több ponton módosítani kell játékterét - röviden így foglalható össze annak a több törvényt is érintő javaslatnak a lényege, amelyet a Fidesz nevében Varga Mihály képviselő - a parlament költségvetési bizottságának elnöke - nyújtott be az Országgyűléshez. A javaslat megszüntetné a maradványképzési kötelezettséget a költségvetési szervek számára.

Így hozzáférhetővé válna számukra a költségvetésben részükre megállapított és a működésükhöz szükséges teljes összeg.

A törvényjavaslathoz fűzött indoklás megjegyzi, hogy a költségvetési szervek pénzfizetési kötelezettségeinek késedelmes teljesítése révén sokszor maga az állam okozza a vállalkozások csődjét. Ezért a javaslat előírná, hogy a vállalkozók - számláik befogadását követően - 30 napon belül kapják meg annak ellenértékét. Ide kapcsolódik az a módosítás is, amely az áfafizetési kötelezettség keletkezésének időpontját nem a vállalkozó teljesítéséhez, hanem az ellenértéknek a költségvetési szerv által történő megfizetéséhez köti. Vagyis a vállalkozó csak akkor köteles áfát fizetni, ha megkapta az államtól számlája ellenértékét.

Új tájékoztatási kötelezettséget írna elő a kormány számára Varga Mihály. Így a kormánynak a főbb makrogazdasági mutatókról havonta, a maastrichti deficitmutató szerinti költségvetési hiányról negyedévente kellene előrejelzést készítenie. Ennek érdekében a javaslat visszaállítaná a kormány maastrichti deficitmutató közlési kötelezettségét is. Mindezen túl a kormánynak havonta közzé kellene tennie a központi költségvetési szervek lejárt tartozásait, és e kimutatást negyedévente fejezetenkénti, illetve alaponkénti bontásban is el kellene készítenie.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását