2024. április 26. - Ervin

Utcai Harcosok a Westendben

2007. március 3-án 17 órai kezdéssel a Budapest Körcsarnok ad otthont az Utcai Harcosok 2007-es döntőjének. A vidéki selejtezők győztesei -80 és +80 kg-os kategóriákban mérhetik össze erejüket és tudásukat az 1-1 millió forintos fődíjért.
2007. február 22. csütörtök 21:23 - Hírextra

A Magyar Utcai Harcosok Országos Szövetsége a Westend City Caffe Miro Grande kávézójában rendezett sajtótájékoztatót, melyen ismertették a döntő részleteit. Az eseményen többek között megjelent Erdei Zsolt „Madár” és Kovács „Vipera” Attila profi ökölvívó világbajnokok – akik segítségével megtartották az egyes kategóriák sorsolását – , Dr. Csötönyi Sándor, a MÖSZ elnöke, az Európai Boksz Szövetség alelnöke, mint a rendezvény Fővédnöke, Szekeres Pál MUOSZ-elnök, Pólus Péter, a gödi Pólus Pallace Golf Klub tulajdonosa, Sallai Sándor volt válogatott labdarúgó és Ogly-G rapper is, Sebeők János író, filozófus, Szikora István (Bunyós Pityu) volt profi ökölvívó, Tóth Tibor a Hooligans basszusgitárosa, Gáspár Laci előadó, Zámbó Árpi előadó, Vitkó László (VVLaci), Kovács András (Bandi) ringspeaker, Gyuricza Ferenc, a Nagy Művek építési igazgatója, egyben a rendezvény egyik támogatója.

Muhosz_sajtotajekoztato4.jpgTermészetesen jelen voltak a Magyar Utcai Harcosok Országos Szövetségének tisztségviselői is: Jobbágy József elnök, Trimola Ákos társelnök, Dr. Hubicsák Ferenc alelnök, Dr. Lázár László szakmai- valamint Orlik Zoltán versenyigazgató is, nem beszélve Papp Valérról, a magyar Zen Bu Kan Kempo sportszervezet elnökéről, a rendezvény főbírájáról és Serifoglu Gülsemről, a nemzetközi kapcsolatok felelőséről.

„Ez a sportág ugyanolyan dráma, mint az ökölvívás, és ugyanolyan küzdelemmel és akarattal kell helytállniuk a sportolóknak, akik részt vesznek benne. Hihetetlen mérkőzések elé nézünk a párosítások alapján”, fejtette ki Csötönyi Sándor. „Azért támogattam az utcai harcosokat az elejétől fogva, mert hihetetlen odaadással és profizmussal végzik a munkájukat”, fejezte ki nagyrabecsülését a Magyar Ökölvívó Szövetség elnöke. „A bokszolók a fejüket belülről használják. Én nem próbálkoznék az utcai harccal, de magával ragadott az ösztönös harci vágy, amit itt látok. Nagyon nagyra becsülüm ezt a sportágat, nagy fába vágja a fejszéjét. aki ebbe belevág”, közölte Erdei Zsolt. Hasonló méltató szavakkal szólt a harcosokról Kovács Vipera Attila is.

„Elérkeztünk a döntőhöz: csak azok a versenyzők vehetnek részt, akik már valamelyik selejtezőt megnyerték, diadalmaskodtak. Nagyon kemény, képzett felkészült harcosok, a ilyen jellegű küzdősportok élharcosai.. A döntő nem az utolsó verseny, vannak további terveink is”, fejtette ki Trimola Ákos.

Muhosz_sajtotajekoztato2.jpgA gála 15 órakor nyitja meg kapuit. A közönséget Ogly G szórakoztatja majd; kissé más jellegű érdekesség lesz majd Dr. Lázár László és csapata izraeli katonai közelharc-bemutatója. A rendezvény fődíja nem kevesebb, mint egymillió forint. A díszes trófeákért a rendezők köszönetet mondtak Horváth Ferencnek, a Hörfer serlegek atyjának, aki hagyományosan az utcai harcosok egyik legfontosabb támogatójának számít. A Skorpió Security Kft. jóvoltából, akik a tavalyi éves versenysorozatot végigkövették és nagyon sok felajánlást tettek, 100-100 ezer forinttal jutalmazzák a második helyezettet.

A verseny szabályait Dr. Lázár László ismertette: egy fő menet van, mely 15 perces, majd 1 perc szünet után következik a hosszabbítás. Ha még így sincs győztes, akkor van még egy perces hosszabbítás, amikor csak azt a küzdelmet értékelik. Az elbírálásnál a döntő fölény a fontos: a harci szellem és a küzdeni akarás a legmeghatározóbb szempontok. A harcosok félmeztelenül, fogvédővel, 10 unciás Muhosz_sajtotajekoztato1.jpgkesztyűben lépnek a szorítóba, ahol kéz- és lábtechnikákból minden lehetséges, így a köríves technikák is. Kéztechnikákban a boksz teljes repertoárja, lábtechnikában pedig a combostól a fejrúgásig minden alkalmazható. A könyök és a térd szintén használható. Ami a földharcot illeti, földre vitelnél 10 másodpercet engedélyez a szervezet a leszorításoknál, ahol – mint az minden hasonló sportágban általános – kopogással lehet jelezni a feladást. A földön ütni és rúgni tilos.

Ami a szervezet jövőjét illeti, fél évvel ezelőtt remélték, hogy az utcai harcosok létszáma eléri az 1000 fős tagságot. Elérték, hogy megnyílt az első edzőterem Budapesten, vidékről 8-9 klub beadta csatlakozási kérelmét, és papírforma szerint jelenleg 300-an űzik ezt a sportágat. Fontos eredmény, hogy az Európai Harcművészeti Szövetség májustól felveszi tagjai közé a magyar utcai harcosokat. Ezáltal jogosultak lesznek Európa- és világbajnokságok megszervezésére.

Muhosz_sajtotajekoztato6.jpgOrlik Zoltán versenyigazgató kifejtette: kiemelt küldetésüknek tartják bebizonyítani, hogy az utcai harc rendes sportág. „Amíg ilyen kiváló sportolók versenyeznek itt, akik a döntőig eljutnak, megérdemlik, hogy ne asszociáljanak róluk azokra az emberekre, akik az utcán randalíroznak”, mondta.

A döntők összeállításának kisorsolása a média és a díszvendégek előtt történt meg, hogy mindenki lássa: a szövetség próbál lojális lenni a támogatókkal és a versenyzőkkel szemben. A párosítások:

-80 kg

Madarasi Papp Miklós – Major Sándor

Géczi Dániel – Sokorai Viktor

Felföldi Szabolcs – Nagy Roland

Hosszú Ferenc – Ács László

+80 kg

Kiss Dénes – Szuhányi Gyula

Zilai Sándor – Kiss László

Kovács Gábor – Veres Ádám

Jánosi László – Kiss Sándor

Muhosz_sajtotajekoztato7.jpgJobbágy József ezt követően átadta az ajándékokat a támogatók részére, egy kézfogással kísérve. Elismerésben részesült Papp Valér, Szekeres István, a Magyar Sportújságírók Szövetségének képviselője, Bóra Ferenc, aki a Csí harcművészeti bolttal a budapesti döntőt a 2006-os évben is támogatta, a Magyar Nemzet újság sportszerkesztőségének képviselője, Vermes Zoltán, a Megapasi Megaméret cég tulajdonosa, a sport 1 televízió képviselője, Ezüstszegi József az xlsport.hu tulajdonosa, a Skorpió Security képviselője, Ogly G, Dr. Csötönyi Sándor, a Fix Televízió kipufogó műsorának 2 műsorvezetőjet, Elvis és Peru, illetve a Stop.hu főszerkesztője, Mátay László is. Külön köszönet a Grundig-nak, a MUHOSZ egész éves támogatójának!

Forrás: Xlsport
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását