2024. május 2. - Zsigmond

A román államfő Irakban hagyná a csapatokat

Ellenzi az Irakban állomásozó román katonák hazahívását Traian Basescu román államfő és Sorin Frunzaverde honvédelmi miniszter, és nem értenek egyet több román párt erre vonatkozó javaslatával.
2007. február 22. csütörtök 21:17 - Hírextra
Basescu hangsúlyozta: Romániának be kell tartania a szövetségeseivel szemben vállalt kötelezettségeit. A honvédelmi miniszter is úgy véli, hogy a parlament ugyan megvitathatja a kérdést, de döntést nem hozhat ebben a pillanatban.

Ez a téma azt követően került ismét a román belpolitika napirendjére, hogy több európai állam is katonáinak hazahívásáról döntött. Ezt követően a kormányon lévő Nemzeti Liberális Párt (PNL) bejelentette: parlamenti vitát kezdeményez a katonák hazarendeléséről. A liberálisok már tavaly nyáron is előálltak a csapatkivonás ötletével, akkor aláírásgyűjtést is kezdeményeztek a lakosság körében.

Több romániai politikai erő is csatlakozott a PNL álláspontjához, a kormánykoalícióban helyet foglaló Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) mellett a legerősebb ellenzéki erőt képviselő Szociáldemokrata Párt (PSD) is szorgalmazza a katonák hazahívását. Igaz, a PSD elnöke, Mircea Geoana kijelentette: nem értenek egyet a csapatok azonnali kivonásával, ők a fokozatos visszavonást támogatják.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását