2024. május 21. - Konstantin

Észak-Írország: tényleg vége?

A brit kormány leszerelte az utolsó páncélozott őrtornyot Észak-Írországban, ahol három évtizeden át dúlt a harc a koronához hű protestánsok és az ír sziget egyesítését követelő katolikusok között.
2007. február 14. szerda 07:51 - Hírextra

A brit kormány leszerelte az utolsó páncélozott őrtornyot Észak-Írországban, ahol három évtizeden át dúlt a harc a koronához hű protestánsok és az ír sziget egyesítését követelő katolikusok között. A szimbolikus lépést az 1997-es tűzszünet tette lehetővé, amely után rohamosan javultak a biztonsági körülmények a tartományban. Az első leszerelését 2000-ben kezdték meg. Az utolsó, 6,5 méter magas, páncéllal burkolt megfigyelő posztot egy daru emelte le a helyéről, Armagh megye Crossmaglen rendőrőrsén. Ez volt az utolsó jelentős katonai építmény Dél-Armaghban - mondta egy szóvivő.

Észak-Írország több körzetében, ahol a rendőrök egykor páncélozott járművekben járőröztek, most gyalog vagy biciklin láthatók, de egyes katolikus gócpontokban, ahol továbbra is erősen ellenzik az angol uralmat, a rendőrök még mindig katonákkal együttműködve adnak szolgálatot.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását