2024. március 29. - Auguszta

Elfogaták a tandíjemelést

Elfogadta a brit parlament alsóháza csütörtök este az angliai állami egyetemi tandíjak felső határának háromszorosára emeléséről szóló kormányzati indítványt, ám a győzelem ára a fél éve hatalomra került konzervatív-liberális koalíció eddigi legnagyobb belső lázadása volt.
2010. december 9. csütörtök 20:32 - HírExtra
A végszavazást és az azt megelőző parlamenti vitát tiltakozó diáktüntetések kísérték a brit egyetemi nagyvárosokban. Londonban, a parlament épületénél sorozatos összecsapások voltak a rendőrök és a mintegy húszezres tüntető tömeg között. Többen megsérültek, köztük egy rendőr súlyosan.

Az indítványt az alsóház a vitanap végén 21 fős többséggel fogadta el, jóllehet a koalíciónak 84 fős többsége van az összes többi frakció létszámához képest, vagyis a törvényjavaslattal számos kormánypárti képviselő is szembefordult.

A tüntetés egész nap jórészt erőszakmentes volt, ám kora estére elszabadultak az indulatok, amikor a diákok megpróbálták áttörni a parlament épülete köré vont rendőrkordont.

A tiltakozóknak több helyen sikerült is ledönteniük az acélkorlátokat; ekkor a gyalogos rendőrsorfalat lovas rendőrök váltották fel, akik több helyen belegázoltak a tömegbe, így próbálva visszaszorítani a demonstrálókat.

A tömegből folyamatosan dobálják a rendőröket és a diákok időről időre újabb rohamokat indítanak a rendőrkordon áttörésére.

A rendőrség szerint a tüntetők egyebek mellett festékbombákkal, biliárdgolyókkal és petárdákkal hajigálják a rendőröket.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását