2024. szeptember 21. - Máté, Mirella

A Miliband-fivérek orosz nénikéje

Ed Miliband brit energia és klímaügyi miniszter váratlan ajándékban részesült csütörtöki moszkvai megbeszélései után: rádióinterjúja közben betelefonált egy moszkvai hölgy, aki közölte: ő a Miliband fivérek nénikéje.
2009. október 9. péntek 17:16 - HírExtra
A telefonügyeletesek előbb mélységes kétkedéssel fogadták Szofia Davidovna Miliband közlését, de kiderült, hogy igazat mond, olyannyira, hogy Ed Miliband még aznap fel is kereste az újonnan megtalált nagynénit annak moszkvai lakásán.

Szofia Davidovna édesapja Ed és David Miliband dédapjának fivére volt.

A két brit miniszter nénikéje 87 esztendős, és 59 éve - a mai napig - dolgozik az orosz Tudományos Akadémia Orientalisztikai Intézetében. Eredeti foglalkozása szerint Irán-kutató, de sok éve kartográfusként tevékenykedik, s legutóbb idén jelent meg könyve Oroszország orientológusai címmel. Szofia Davidovna az utolsó, aki a család oroszországi ágából még él.

Mindkét Miliband-fivér miniszter a brit kormányban: az idősebb, David Nagy-Britannia eddigi legfiatalabb külügyminisztere, Ed energia- és klímaügyi miniszter.

Nagyszüleik még Varsó zsidó negyedében éltek, és David Miliband idén nyári varsói látogatásán fel is kereste elődei sírját. Nagyapjuk, Szamuil, aki a szovjet-lengyel háborúban állítólag a Vörös Hadsereghez csatlakozott, 1920-ban kénytelen volt hazájából Belgiumba menekülni, s ott ismerkedett meg későbbi feleségével, a szintén menekült Renével. Amikor Hitler lerohanta Belgiumot, a család szétszakadt Szamuil fiával Ralph-fal Nagy-Britanniába menekült, René kislányukkal Belgiumban maradt, s csak 1950-ben találkoztak ismét.

Szofia Davidovna a Moszkovszkij Komszomolec című lapnak elmondta: már hosszabb ideje tolókocsihoz van kötve, ezért van egy segítsége, aki ellátja a ház körüli teendőket, s ő hallotta meg a rádióban Ed Milibandet. Az idős hölgy kevés töprengés után tárcsázni kezdte az Eho Moszkvi rádió számát, és legnagyobb csodálkozására szinte azonnal elérte a stúdiót, hiszen - mint mondta - máskor néha egy órát is eltart, amíg be tud telefonálni.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását