2024. április 23. - Béla

"Nem én lőttem a rendőrpalotára!"

Minden párt elítélte a rendőrség Teve utcai székháza elleni géppisztolyos támadást. Gyurcsány Ferenc szerint az egyre radikalizálódó események láncolatot alkotnak, a Fidesz megvárja a rendőrségi vizsgálat végét, mielőtt bárkit is felelőssé tenne a történt
2007. február 13. kedd 12:21 - Csákány Róbert

Sorozatlövő fegyverrel lőttek rá keddre virradóra, kevéssel hajnali fél kettő előtt a Rendőrségi Igazgatási Központ fővárosi, Teve utcai épületére - közölte az MTI-vel Garamvölgyi László, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője. Az ezredes tájékoztatása szerint a 12. emelet két-három ablakán keresztül hatoltak be az épületbe a lövedékek. Személyi sérülés nem történt.

Feltehetően abból a géppisztolyból származó lőszerhüvelyeket találták meg a József Attila Színház parkolójában, amelyből sorozatot adtak le a Rendőrségi Igazgatási Központ fővárosi, Teve utcai épületére kedden hajnalban. A parkolóban több mint tíz lőszerhüvelyt találtak a földön, így feltehetően nem egy elhaladó gépkocsiból, hanem álló helyzetből adták le a lövéseket, amelyek a rendőrpalota épületét a hatodik és tizenharmadik emelet között érte. Garamvölgyi László, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI-nek ezzel kapcsolatban egyelőre annyit mondott, hogy a támadásnak szemtanúi is voltak.

A rendőrök már elemzik a térfigyelő kamerák által készített képeket - tette hozzá. Sajtóhírek szerint legkevesebb 15 lövés érte a rendőrpalotát. A helyszíni szemle kezdetén 15 bemeneti lyukat számoltak meg, de néhány irodát több irányból - a Teve utca felől és a Róbert Károly körút irányából is - értek lövések.

Golyóálló mellényes, géppisztolyos rendőrök őrzik a Parlamentet és a képviselői irodaházat. A Teve utcai rendőrszékházat ért éjszakai támadás miatt megerősítette a Parlament, a képviselői irodaház, a minisztériumok és más kiemelt objektumok védelmét a Köztársasági Őrezred – mondta el reggel Garamvölgyi László, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője. A rendőr székházat szalagokkal körülzárták, és géppisztolyos, golyóálló mellényt viselő rendőrök járőröznek körülötte.



"Precedens nélküli tett"

A rendőrség épületének megtámadása precedens nélküli, rendkívül súlyos tett - jelentette ki Gyurcsány Ferenc miniszterelnök kedd délelőtt, miután Petrétei József igazságügyi és rendészeti miniszterrel közösen megtekintette a Teve utcai épületet. A miniszterelnököt és a rendőrséget is felügyelő minisztert Bene László országos rendőrfőkapitány vezette körbe az épületben, és közösen megnézték, hogy a rendőrpalotán milyen sérüléseket okoztak a becsapódott lövedékek.

Gyurcsány Ferenc a támadás okozta károk megtekintése után újságírók előtt úgy fogalmazott: "nem lehet elhallgatni, hogy az egyre radikalizálódó események láncolatot alkotnak".

A miniszterelnök támogatásáról és szolidaritásáról biztosította a rendőrséget, mert - mint mondta - "a Magyar Köztársaság miniszterelnökének azok mellé kell állni, akiket megtámadnak".

Az újságírók, akiket a rendőrség sajtóosztályának munkatársai a tizedik emeletre vittek, láthatták, hogy az ORFK gazdasági és igazgatási főigazgatóságának 1001-es számú irodájába öt lövedék is becsapódott az ablakokon keresztül, melyek a Róbert Károly körútra, illetve a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság épületére néznek.

Szili szerint nincs politikai szál

Az Országgyűlés elnöke sajnálatosnak tartja a Teve utcai rendőrszékház elleni támadást, de nem gondolja, hogy az esetnek politikai vetülete lenne. Szili Katalin erről újságíróknak nyilatkozott kedden a Parlamentben. Mint mondta, sajnálatosnak tart minden olyan eseményt, amely Magyarország megszokott rendjét felborítja. Hangsúlyozta: nem gondolja, hogy az esetnek politikai vetülete lenne, amíg az ellenkezőjét nem bizonyítják. Erre megvannak a megfelelő szervek, akik ezzel kapcsolatosan a nyomozást lefolytatják - tette hozzá. Véleménye szerint mindenkinek az ország sorsa, békéje, harmóniája a legfontosabb.

Akár politikai, akár nem politikai, nem hiszem, hogy ebből a szempontból ez különösen lényeges lenne, egyszerűen magát a tényt már rendkívül sajnálatosnak tartom, hogy ilyen 2007 tavaszán Magyarországon előfordulhat" - fogalmazott a házelnök.

Nem Simicskó volt

Nyakó István, az MSZP szóvivője kiemelte: hajnalban azt az épületet érte támadás, amit a magyar polgárok a rendőrséggel azonosítanak. A politikus szerint „a rendőrség mindannyiunk biztonságát védi, ezért mindannyiunk ellen támadtak” a fegyveresek. Nyakó lapunknak hangsúlyozta: minden pártnak el kell ítélnie ezt a cselekedetet. Kérdésünkre, hogy az MSZP kezdeményezi-e ilyen tartalmú többpárti nyilatkozat kiadását, a szóvivő úgy felelt: minden pártnak belülről fakadó kényszere kell legyen, hogy tiltakozzon a történtek ellen. Érdeklődtünk afelől, hogy az MSZP a támadás hatására tesz-e valamit saját épületei és politikusai védelmében: Nyakó István szerint amíg a nyomozás nem mutat ilyen eredményt, addig nincs okuk félni.

A Fidesz szerint a rendőrség dolga, hogy kiderítse, ki vagy kik állnak az éjszakai lövöldözés hátterében, a nyomozás végéig kár spekulálni arról, hogy kik lőhettek a rendőrség Teve utcai szákházára. Varga Mihály (Fidesz) keddi sajtótájékoztatóján a hangsúlyozta, hogy a Fidesz az erőszak minden formáját elutasítja. Ugyanakkor hangsúlyozta: egyelőre indokolatlan minden olyan konspiráció felvetése, ami párhuzamot von a lövöldözés és a Parlament előtti kordon ügye között. A fideszes politikus felhívta a figyelmet, hogy a terrorfenyegetés eszközével a szocialista kormányzás idején már sokadszor próbálkoznak. A Fidesz szeretné azt hinni, hogy a kormánynak a terrorfenyegetés nem csak kommunikációs eszköz arra, hogy politikai vagy gazdasági problémákról elterelje a figyelmet. 

Az SZDSZ szerint a rendőrség intézményének fegyveres megtámadása tűrhetetlen és elfogadhatatlan, semmivel nem indokolható bűncselekmény, amelynek gyors és szakszerű kiderítése a bűnüldöző szervek feladata -reagált a liberális párt közleményben arra, hogy hétfő éjjel ismeretlenek több lövést adtak le a rendőrségi épületre. "Bízunk benne, hogy a Teve utcai székház elleni támadás az elmúlt hónapokban megfigyelhető radikalizálódás szélsőséges, elszigetelt megnyilvánulása" - olvasható a közleményben. Az SZDSZ szerint ebben a helyzetben a magukat demokratikusnak valló politikai erőknek a leghatározottabban el kell ítélniük a merényletet elkövető bűnözőket, felelősen kell viselkedniük és nem szabad a történteket a politikai viták tárgyává tenniük.



„Megdöbbentő, ami történt, mélységesen sajnáljuk”, reagált a hírre Kerék-Bárczy Szabolcs, az MDF szóvivője, egyúttal reményét fejezte ki, hogy a rendőrség „hatékonyan és gyorsan” az elkövetők nyomára jut. Megkérdeztük, az esemény hatására az MDF bizonyítottnak látja-e Szilvásy György korábbi információit, hogy számítani lehet terrorista jellegű támadásokra. Kerék-Bárczy szerint erről korai véleményt formálni, mint ahogy az MDF azt sem gondolja, hogy a támadást követően aggódnia kellene tagjai biztonságáért.

Simicskó István, a KDNP alelnöke megkeresésünkre vidáman reagált: „Nem én voltam!”, közölte, majd komolyabban folytatva elmondta: nyilvánvaló, hogy politikai küzdelem van Magyarországon, de az nem lehet annyira heves, hogy egyesek ilyen tettekre ragadtassák magukat. Simicskó István „sajátosnak” nevezte, hogy a kancelláriaminiszter terrorveszélyre vonatkozó bejelentése után pár nappal mindjárt történik egy olyan esemény, ami akár azt is igazolhatja. Felvetettük: ha egy ilyen akciónak politikai vetülete van, az azt is jelentheti, hogy egy szélsőséges szervezet a jelenlegi politikai pártok egyikével sem érzi képviseltetve magát, ezért ad hangot így álláspontjának – akkor pedig akár a jobboldali pártok politikusai elleni támadás is elképzelhető. Simicskó István (aki a Nemzetbiztonsági Bizottság elnöke is) erre a gondolatra ismét felvidult: „Én karatézom!”, bár azt nem fejtette ki, ez mire elég géppisztoly ellen.

"Ha ez igaz, akkor rendkívüli helyzettel állunk szemben" - nyilatkozott kétkedően Thürmer Gyula. A Munkáspárt elnöke szerint a közvéleménynek többet kellene tudnia az esetről. A Parlamenten kívüli párt vezére megjegyezte: a rendőri székház elleni támadás csak tovább növeli azt a bizonytalanságot, amit Szilvásy György kancelláriaminiszter okozott, mikor arról beszélt, hogy - Thürmer szavaival élve - "jobboldali csoportok tarthatnak lőgyakorlatot" Budapesten. 

A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom tiszteletbeli elnöke azt mondta, nem tartja meglepőnek a történteket. Toroczkai Lászlónak idéztük korábbi, a Hírextrának adott interjúját, amelyben kijelentette, hogy a tévéostromnál még nem akartak kárt tenni a rendőrökben – erre az őszi zavargások vezéralakja annyit mondott, csak találgatni tud, most mi történt. Úgy gondolja, valamelyik oldal provokációja is állhat a támadás mögött, de szóba jöhetnek akár azok a szlovákiai bűnöző körök is, akik „szeretnek beavatkozni a magyar politikába”. Toroczkai rámutatott: az IRA is indított támadást a brit titkosszolgálat épülete ellen, hogy felhívja magára a figyelmet.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását