2024. április 29. - Péter

A főváros a kormánytól várja a csodát

A kormányzattól szeretné megszerezni a fővárosi önkormányzat vezetése az EU-s támogatással idén indítandó fővárosi projektek önrészét, hogy költségvetés hiányában is szerződéseket köthessen - tudta meg az MTI a Főpolgármesteri Kabinet hétfői ülésének rész
2009. március 23. hétfő 13:42 - HírExtra
Nyáry Krisztián, a Városháza kommunikációs igazgatója elmondta, hogy már megkezdődtek a tárgyalások a kormánnyal arról, hogy a főváros által idén indításra tervezett beruházások EU-s támogatásának önrészét ideiglenesen átvállalná a kormányzat.

Az igazgató a mielőbbi döntést igénylő uniós projektek közt említette a Margit híd felújítását és a csepeli gerincút megépítését. A részben EU-s finanszírozású projektek támogatási szerződését május közepéig kell megkötni, ezért a Fővárosi Közgyűlésnek a jövő hónapban döntenie kell róluk. A szerződések megkötésének a feltétele, hogy az adott beruházás szerepeljen az önkormányzat költségvetésében.

A városvezetés elé került tájékoztató szerint a költségvetés elfogadásáig is van mód a szerződések megkötésére. Erre lehetőség van az április végéig meghosszabbított átmeneti finanszírozási rendelet alapján, illetve azért, mert tárgyalások kezdődtek az önrész megelőlegezésének a kormányzati átvállalásáról - szögezte le az igazgató.
John Emese, az SZDSZ és Steiner Pál, az MSZP frakcióvezetője az MTI-nek elmondta:

támogatják, hogy mielőbb döntés szülessen az EU-s finanszírozású projektek önrészéről. Steiner Pál hozzátette: helyeslik azt, hogy a főpolgármester megkereste ezzel a problémával a kormányzatot, az ellenzék halogató magatartása miatt ugyanis egyelőre nincs költségvetése a fővárosnak.

Az MTI közigazgatási forrásokból úgy értesült: ahhoz, hogy a kormányzat átvállalhassa, megelőlegezhesse a fővárosi beruházások uniós önrészét, kormányrendelet-módosításra van szükség. Ez jogilag egy-két hónapot igényel, így az április közepén távozó Gyurcsány-kormány már aligha hozhat ilyen döntést ebben az összességében tízmilliárd forint nagyságrendű kérdésben.

A főváros 2009-es indítású EU-projektjei között szerepel még az 1-3-as villamos meghosszabbításának több mint 40 milliárd forintos terve, Budapest teljes körű csatornázási programja, a műjégpálya rekonstrukciója, új szakképző- és központok építése, az Uzsoki utcai és a Tétényi úti kórház rekonstrukciójának folytatása is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását