2024. május 25. - Orbán

A főváros a pártokra keni a közterület-használatot

A fővárosi vezetés szerint miután az Alkotmánybíróság hétfőn megsemmisítette a Fővárosi Önkormányzat közterületek használatáról szóló rendeletének módosítását, a parlamenti pártoknak kell foglalkoznia azzal a problémával, hogy a joggal való visszaélés leh
2007. február 13. kedd 12:30 - Hírextra
A Fővárosi Közgyűlés 2006. október 26-án módosította a fővárosi közterületek használatáról szóló rendeletét. A rendeletmódosítás célja a joggal való visszaélés lehetőségeinek korlátozása volt politikai rendezvények esetében - írták.

A közlés szerint a módosított rendelet hat olyan közterület-használati formát sorol fel, amelyekhez politikai rendezvény esetén is önkormányzati engedély szükséges. Az Alkotmánybíróság hétfői határozatával e hat feltételből hármat megerősített, hármat pedig megsemmisített.

Az Alkotmánybíróság nem kifogásolta a rendeletmódosításnak a kereskedelmi, vendéglátóipari és reklámtevékenységet korlátozó részeit, és elfogadta, hogy e tevékenységek esetében nem áll fenn szoros, tartalmi összefüggés a gyülekezési joggal.

Az alkotmánybírósági határozat három kitételt megsemmisített a rendeletben. Ennek értelmében a jövőben nem kell engedély építmények, berendezések létesítéséhez, valamint gépjárművek parkolásnak nem minősülő elhelyezéséhez, amennyiben azok politikai rendezvényhez kapcsolódnak.

"A főváros tudomásul veszi és tiszteletben tartja, hogy a közterület-használatnak ezen formái az Alkotmánybíróság döntése értelmében a gyülekezési jog és szólásszabadság önkormányzat által nem korlátozható körébe tartoznak" - áll a közleményben.

Mint írták, "ezek után világos, hogy ezt a kérdést kizárólag az Országgyűlés rendezheti". A jelenlegi szabályok alapján bárki engedély nélkül építhet bármekkora építményt, ha tevékenységét politikai rendezvényként határozza meg.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását