2024. május 7. - Gizella

Indiát is meginvitálták

Az Európai Unió meghívta Indiát, vegyen részt több mint 50 milliárd eurós, hétéves tudományos és kutatási programjában.
2007. február 9. péntek 10:46 - Hírextra
A meghívást az EU és India miniszterek részvételével megrendezett tudományos konferenciáján "kézbesítette" a német EU-elnökség képviseletében Németország illetékes szakminisztere, indiai kollégája pedig elfogadta a felkérést. A program vállalatok, kormányzati szervezetek és egyetemek kutatási-fejlesztési tevékenységét támogatja különféle ágazatokban (IT, biotechnológia, energia, környezetvédelem).

Az unió képviselői szerint elsősorban az energiaágazatban alakulhat ki szoros együttműködés India és az EU között. Ez ugyanis a jelenlegi legnagyobb kihívás a társadalmak számára, s az EU és India együtt dolgozhat a tiszta szén energia, a napenergia és a hibrid üzemanyagok kutatása, fejlesztése és bevezetése terén. Javítani fogják az egymás közötti információcserét is, többek között egy digitális adatbázis kialakításával.

Az indiai kormány egyébként új biotechnológiai stratégiát készít elő, amelyet rövidesen törvényi szintre emel a parlament. Az ehhez kapcsolódó tervezett szabályozás szerint egy adott találmány feltalálóját a forgalmazásból származó nyereség 30 százaléka illetné meg.

Az EU FP7 programja nagyobb támogatást kínál a kis és közepes vállalatoknak. Ösztönzi a technológiai termékek iránti kereslet kialakítását, s nagy súlyt helyez a szellemi tulajdonjogok védelmére.

Egy csütörtöki budapesti sajtótájékoztatón elhangzott, hogy Magyarország is komoly reményeket táplál a 2007 és 2013 közötti kutatási-fejlesztési keretprogramban való részvétel iránt.

A keretösszeg nincs országonként lebontva, a támogatást pályázatokon lehet elnyerni. Számítások szerint Magyarországnak a lakosság arányában számolva évente 37 milliárd forint, a kutatók számát tekintve évi 20 milliárd forint, a GDP arányában 13,1 milliárd forint támogatás juthat.
Forrás: euractiv.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását