2024. május 14. - Bonifác

Az amerikai vízumért lobbizik Szili

Az amerikai kormány két héten belül a washingtoni kongresszus elé terjeszti a vízumügy megoldását célzó javaslatát, amelyből kedvező esetben már tavasszal törvény válhat - tájékoztatta Szili Katalint, az Országgyűlés elnökét kedden Paul Rosenzweig, az ame
2007. január 31. szerda 12:05 - Hírextra
A nemzetközi ügyekért felelős államtitkár - aki a washingtoni nagyköveti rezidencián találkozott a hivatalos látogatáson az Egyesült Államokban tartózkodó házelnökkel - reményét fejezte ki, hogy a törvényjavaslatot legkésőbb a Bush-kormányzat mandátumának lejárta előtt, vagyis 2008 végéig elfogadja a kongresszus.

A megbeszélésen - amelyről Szili Katalin tájékoztatta az MTI-t - a házelnök és az államtitkár egyetértett abban, hogy a két ország legfontosabb megoldandó kérdése a vízumügy. Rosenzweig külön biztosította az Országgyűlés elnökét, hogy George Bush elnök a legfontosabb megoldandó problémák közé sorolja a vízumügyet, amelyet az amerikai kormány a "nem távoli jövőben szeretne rendezni".

Szili Katalin a maga részéről megállapította: a vízumkérdés rendezetlensége az Egyesült Államoknak sem tesz jót, hiszen "a társadalmak közötti hangulatot ronthatja". Az amerikai szakállamtitkár elmondta, hogy a belbiztonsági minisztérium több pontból álló biztonsági feltételrendszert dolgozott ki a vízummentességre törekvő államok, köztük Magyarország számára.

"Magyarország nem jelent biztonsági kockázatot" - közölte a kormányzati tisztviselővel a házelnök, hozzátéve, Magyarország meg tud felelni a feltételeknek, hiszen már a schengeni térséghez való csatlakozás érdekében szigorú biztonsági követelményeket kellett teljesíteni.

Az Országgyűlés elnöke egy magasugró léchez hasonlította az összeállított feltételrendszert; az az ország, amelyik képes azt átugrani, bekerülhet a vízummentességi programba. Véleménye szerint a program keretében az állam mintegy jótáll saját állampolgáraiért.

Paul Rosenzweig megerősítette: a belbiztonsági minisztérium javaslata értelmében a feltételeknek megfelelő országok esetében eltörölnék azt az eddigi korlátot, hogy az elutasított vízumkérelmek aránya nem haladhatja meg a három százalékot.

Az államtitkár tájékoztatása szerint Michael Chertoff belbiztonsági miniszter várhatóan tavasszal Magyarországra látogat. A tárca azt szorgalmazza - tette hozzá -, hogy az ügyben magyar szakértői csoport utazzon Washingtonba. Szili Katalin biztosította tárgyalópartnerét, ösztönözni fogja erre a kormányt.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását